calendar

Utorak 1. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Kao preslikan: Ljudi u nevjerici koliko sin Bobana Rajovića liči na pjevača Ako si mislio pobjeći ulazim ti na žurku šugo? Mirza Hatić ulazi da Kadri objasni neke stvari! Sve za ljubav: Fatima aminovala da dođe treća žena! Sarajevo: Sudar dva automobila na raskrsnici kod Željezničke stanice Kontroverzni lijek uništava Kristinu Agileru, javnost zabrinuta: Je li to stvarno ona? Otkrivamo s kim je sada već bivša supruga prevarila Milana Kalinića? Kad treća žena ulazi u Elmedinov harem? Ovo je njegova budućnost, sada je to svima jasno! FATIMA I JANA U ŠOKU! OVDJE SADA ŽIVE SAVA I ADRIANA! Džehverovići preko noći napustili Srbiju i otišli za Dubai, njihova porodica neutješna! (FOTO) CITY HYPE: Aca Živanović ekskluzivno za Hype otkrio da čeka treće dijete! Prvi intervju Vladimira Tomovića, nakon medijske ilegale Fatima ronca: Jano, ja čim sve završim, ti se pojaviš i glumiš radnicu! Imaš li obraza?! POTRESNA OBJAVA PJEVAČICE! Nadežda Biljić se slomila pa samo izustila: “U šoku sam…” Anđela ovdje otkrila da želi bebu u rijalitiju? Zvezdan sve priprema da joj saspe u lice Šta su pokazali podaci Federalnog zavoda za statistiku: Evo koliko je u augustu bilo turista Regionalni mediji pišu: Nastavak filmske trilogije “Kafana na Balkanu” željno se iščekuje u Hrvatskoj ĐOKOVIĆ PONOVO U KINI Novak stigao u Šangaj, evo kako su ga dočekali (VIDEO) Primož Ulaga: Lijepo je u Sarajevu, vraćaju mi se sjećanja na početak Olimpijade

STOTINU DJECE završilo u BOLNICI: Ova epizoda Pokemona NIKADA VIŠE nije prikazana (VIDEO)

Objavio: RHT
21/10/2023 9:00 AM

Naučnici su možda otkrili zašto je stotinu djece hospitalizovano nakon gledanja epizode Pokemona iz 1997. godine.

Foto: Pinterest

Popularni anime prvi je put objavljen 1997. u Japanu i još uvek je omiljen među djecom širom svijeta. Ali, postoji jedna epizoda koje se mnogi ne sjećaju, pod nazivom “Dennō Senshi Porygon”. Epizoda je emitovana 6. decembra 1997. i nikada više nije prikazana.

Naime, nakon emitovanja epizode više od 600 djece hitno je prebačeno u bolnicu u roku od sat vremena nakon emitovanja.

Djeca su tvrdila da imaju razne simptome uključujući grčeve, mučninu i povraćanje, a čudna bolest brzo se proširila zemljom.

U to je vrijeme zaključeno da je crvena i plava stroboskopska rasveta u sceni kada Pikaču lansira jedan od svojih visokooktanskih električnih izliva uzrok iznenadnog napada bolesti kod djece.

Sljedeći dan TV Tokio izdao je izvinjenje i obustavio emitovanje. U danima koji su uslijedili nakon emitovanja epizode nevjerovatna brojka od 12.700 djece bilo je u pogođeno neobičnom bolešću.

Uslijedila je četvoromjesečna istraga, ali istražitelji nisu pronašli uzrok simptoma kod djece pa su se Pokemoni vratili na ekrane. S obzirom na to da su prethodne epizode sadržale scene slične onoj o kojoj je riječ, a nisu izazvale nikakve probleme, istražitelj paranormalnog Bendžamim Radford i sociolog Robert Bartolomev odlučili su detaljnije da istraže slučaj.

Uzrok je masovna histerija?

U studiji iz 2001. Radford i Bartolomev primijetili su da je nekoj djeci koja su bila hospitalizovana nakon gledanja epizode dijagnostifikovana fotosenzitivna epilepsija, ali većini nije. Imajući to na umu, zaključili su da je masovna histerija uzrok simptoma kod dece.

“Mnogi dječji simptomi nisu imali prepoznatljivu organsku osnovu, a osim provjerenih slučajeva napada, prijavljeni simptomi su bili minorni i kratkotrajni, a žrtve su gotovo isključivo bila školska djeca u ranoj adolescenciji”, saopćili su.

“Medijsko izveštavanje i publicitet raspiruju histeriju kako se vijesti o bolesti šire, usađujući ideju ili zabrinutost u zajednicu dok učvršćuju i potvrđuju istinitost bolesti za prve žrtve”, dodali su.

Oko 700 djece prvobitno je hospitalizovano u večeri emitovanja programa i sljedećeg dana, a broj se popeo na više od 12.000 nakon što su japanske novinske kuće objavile incident.

“Epizoda je dominirala japanskim vijestima. Japanska djeca koja nisu čula za svoje vršnjake iz vijesti ili od svojih roditelja saznala su za to tog jutra kada se o napadima pričalo u školskim dvorištima.

Jednom kada su djeca imala priliku da čuju panične izvještaje o onome što se dogodilo putem masovnih medija, svojih prijatelja i škola, broj djece za koju je sljedeći dan prijavljeno da su bila inicijalno pogođena porastao je za 12.000”, zaključeno je.

Nakon svojih otkrića, njih dvojica su upozorili da bi nas preveliko oslanjanje na masovne komunikacije moglo dovesti u opasnost od budućih izbijanja masovne histerije.

BONUS VIDEO:

Izvor: Hypebih.ba/ b92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS