Zašto pri kupovini obratiti pažnju na boju tjestenine
Kada kupujete tjesteninu, posebnu pažnju obraćate na format, marku, cijenu, ali možda zaboravljate jedan važan faktor – promatranje boje, detalja koji vam može dati neke korisne pokazatelje.
To je gotovo uvijek moguće, obzirom da rijetke marke ima potpuno zatvorena i neprovidna pakovanja tjestenine, pa je teško vidjeti boju dok ne dođe vrijeme za otvaranje pakovanja.
Dr. Pjer Liđi Rosi, liječnik i specijalist prehrambenih nauka objasnio je to u zanimljivoj objavi na društvem mrežama šta nam govori boja tjestenine.
Prvo što je važno znati je da se boja tjestenine mijenja ovisno o tehnologiji izrade ali i sadržaju glutena.
– Što je više žuta, to sadrži više glutena. Veća količina glutena osigurava dobro tijesto. Odnosno, odabrali smo žitarice kako bismo dobili brašna prikladnija za prehrambenu industriju, zaboravljajući ljudska crijeva koja nisu uvijek prikladna za ta brašna, poručop je Rosi.
Ukratko, ako previše glutena s jedne strane pomaže proizvođačima u izradi tjestenine, s druge bi mogao biti pretežak za vaš gastrointestinalni sustav.
Dr. Rosi otkriva jednostavan trik koji vam u trenutku kuhanja može pomoći da shvatite koliko glutena sadrži tjestenina.
– Ako tokom kuhanja žute tjestenine voda ostane bistra, to znači da se škrob zadržao zbog visokog sadržaja glutena u hrani. Bistra voda za kuhanje tjestenine znači da tjestenina ima visok sadržaj glutena.
Svježa tjestenina, sušena na niskoj temperaturi, s niskim udjelom glutena, kuhanjem u vodi otpušta škrob, a voda od kuhanja postaje bijela zbog škroba koji se oslobađa iz tjestenine. Domaća svježa tjestenina stvara bijelu vodu za kuhanje. To je zdravija tjestenina, naglasio je Rosi.