By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Utorak, 16.12.2025
  • NAJNOVIJE
  • HOROSKOP
  • HYPE ŽENA
Search
Hype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Reading: Zašto pri kupovini obratiti pažnju na boju tjestenine
Font ResizerAa
Hype TVHype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Search
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Follow US
© 2025 Hype TV

Home » Zašto pri kupovini obratiti pažnju na boju tjestenine

DRUŠTVO

Zašto pri kupovini obratiti pažnju na boju tjestenine

01.06.2023
DRUŠTVO
2 Min Read
Share

Kada kupujete tjesteninu, posebnu pažnju obraćate na format, marku, cijenu, ali možda zaboravljate jedan važan faktor – promatranje boje, detalja koji vam može dati neke korisne pokazatelje.

To je gotovo uvijek moguće, obzirom da rijetke marke ima potpuno zatvorena i neprovidna pakovanja tjestenine, pa je teško vidjeti boju dok ne dođe vrijeme za otvaranje pakovanja.

Dr. Pjer Liđi Rosi, liječnik i specijalist prehrambenih nauka objasnio je to u zanimljivoj objavi na društvem mrežama šta nam govori boja tjestenine.

Prvo što je važno znati je da se boja tjestenine mijenja ovisno o tehnologiji izrade ali i sadržaju glutena.

– Što je više žuta, to sadrži više glutena. Veća količina glutena osigurava dobro tijesto. Odnosno, odabrali smo žitarice kako bismo dobili brašna prikladnija za prehrambenu industriju, zaboravljajući ljudska crijeva koja nisu uvijek prikladna za ta brašna, poručop je Rosi.

Foto: Facebook

Ukratko, ako previše glutena s jedne strane pomaže proizvođačima u izradi tjestenine, s druge bi mogao biti pretežak za vaš gastrointestinalni sustav.

Dr. Rosi otkriva jednostavan trik koji vam u trenutku kuhanja može pomoći da shvatite koliko glutena sadrži tjestenina.

– Ako tokom kuhanja žute tjestenine voda ostane bistra, to znači da se škrob zadržao zbog visokog sadržaja glutena u hrani. Bistra voda za kuhanje tjestenine znači da tjestenina ima visok sadržaj glutena.

Svježa tjestenina, sušena na niskoj temperaturi, s niskim udjelom glutena, kuhanjem u vodi otpušta škrob, a voda od kuhanja postaje bijela zbog škroba koji se oslobađa iz tjestenine. Domaća svježa tjestenina stvara bijelu vodu za kuhanje. To je zdravija tjestenina, naglasio je Rosi.

Share This Article
Facebook Threads Copy Link
Previous Article ANA MIHAJLOVSKI JAVNO PODRŽALA NATAŠU ŠAVIJU: Voditeljka reagovala zbog Osmana, pa žestoko UDARILA po Karićima!
Next Article Pogledajte kako je medvjed ušao u pekaru i pojeo 60 kolača (VIDEO)
Nema komentara

Komentariši Poništi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ne propustite

DRUŠTVO

Banjaluka planira zabraniti korištenje uglja: U pripremi i katastar zagađivača

2 Min Read
DRUŠTVO

U Banjaluci sutra praznična vožnja sa Svetim Nikolom i Djedom Mrazom! Ovo je vozni red i trasa puta

2 Min Read
DRUŠTVO

Iz MUP-a Kantona Sarajevo izdali upozorenje: Kazne za korištenje petardi do 1.200 KM

2 Min Read
DRUŠTVOVESTI

SLUČAJ AVION VLADE RS! Aleksandra Pandurević raskrinkala Dodika i Minića: “U eri digitalizacije pokušavaš nešto sakriti”

2 Min Read
Show More

ČITAJTE NAS I NA HYPE TV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook, Threads, TikTok!
  • Impresum
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korištenja
  • Kontakt
2025 © Hype TV
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?