calendar

Četvrtak 30. Maj, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
MC Stojan najavio SVADBU VIJEKA sa dvije decenije mlađom Zoranom: “Ko preživi, pričaće!” (VIDEO) Snižava holesterol i stanjuje struk: Karleušin doručak po receptu nutricioniste poznatih ŽIVOT SA DVIJE ŽENE: Šta se dešava sa povrćem koje je Sultan posadio? SPREMA SE HAPŠENJE MILE ĐUKANOVIĆA? Hrvatski mediji tvrde da je bivši predsjednik Crne Gore na “meti” tužilaštva! RASPISANA POTJERNICA ZA ANITOM!? Starleta se sve priznala “Sve je ok”: Muškarac brutalno napao Karleušu, evo kako je Jelena odreagovala CIKA I VRISKA! OBEZBJEĐENJE REAGOVALO ZBOG ANĐELA I ANITE! Šok! Nastala pometnja u Beloj kući Voditeljica usred programa progutala muhu: Jedni zgroženi, drugi joj se dive Kraljica Ranija impresionirala svojim elegantnim i upečatljivim modnim izdanjem povodom Dana nezavisnosti Jordana PJEVAČICU U DRUGOM STANJU MUŽ PREVARIO I NAPUSTIO: Tokom trudnoće joj stizali skandalozni dokazi, njegove ljubavnice joj otvorile oči! TONI BJELIĆ OTKRIO ISTINU O 15 GODINA MLAĐOJ DJEVOJCI! Niko nije očekivao ovo od njega REGIONALNO POZNATI TIKTOKER PROŽIVLJAVA HOROR: Napokon priznao šta se dešava iza kamere, život mu je uništen! STIŽU RODE! Janjuš ne sluti šta se dešava, sve je sada jasno! Starleta PRIZNALA da se čudno osjeća Bugojanci za ponos! Dvojica maturanata očitala lekciju iz humanosti i empatije: Kad si naučen da smo svi isti STANISLAV PUKAO KAO ZVEČKA! Izgubio je 10.000 eura! Kakav blam, svi mu se smiju Ivica Dačić potkačio Ognjena Amidžića: “Bio sam kod tvoje bivše žene”

Zašto muškarac klekne kada prosi djevojku?

Objavio: RHT
22/04/2024 3:40 PM

Zašto muškarac klekne kada prosi djevojku?

Mnogo puta smo vidjeli ovu scenu u filmovima: muškarac klekne pred djevojkom koju voli, izvadi vjerenički prsten, ona zaplače od sreće i baci mu se u zagrljaj. Ali da li ste se nekada zapitali zašto muškarac uopšte klekne na jedno koljeno kada zaprosi djevojku?

Običaj prije vjenčanja

To je tradicionalna, zapadnoevropska prosidba koju svi znamo. Neko klekne na jedno koljeno, izjavi ljubav, zamoli svoju srodnu dušu da se uda za njega i otkrije prsten, koji savršeno izgleda na ruci njegove voljene. Ovo je ustaljeni običaj prije vjenčanja, ali je zbunjujuća tradicija ako malo razmislite.

Da bi dobili odgovore, moraćemo da se vratimo nekoliko vijekova unazad u vrijeme vitezova i plemstva, piše rd.com.

Na koje koljeno bi trebalo da se klekne tokom prosidbe?

Obično se spušta na lijevo koljeno kada se postavlja pitanje (mada je sasvim svejedno). Kutija za prsten se drži u lijevoj ruci i otvara desnom rukom i otkriva vjerenički prsten za voljenu damu.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Zašto lijevo koljeno, konkretno? Prema Kitu Vilardu, jednom od najpoznatijih organizatora vjenčanja u SAD, većina ljudi pada na lijevo koljeno, jer su dešnjaci. Spuštanje na lijevo koljeno omogućava proscu da se lijepo namjesti i lako otvori kutiju.

Zašto se tokom prosidbe spušta na jedno koljeno?

Iako je istorijsko porijeklo ovog romantičnog gesta pomalo nejasno, prema Vilardu, ova tradicija potiče iz srednjeg vijeka, kada su se vitezovi klanjali pred plemkinjama. Klečanje je bilo dio protokola mnogih ceremonija i obreda, uključujući i one romantične vrste. Srednjovekovna umjetnost prikazuje vitezove kako se klanjaju pred svojim feudalcima u znak časti i poštovanja ili kako kleče pred plemkinjom kako bi izrazili svoju vječnu odanost i divljenje u prikazu “dvorske ljubavi”.

Romantika

Vilard naglašava da spuštanje na jedno koljeno pokazuje poštovanje prema budućoj supruzi. “To je gest koji stavlja prosca u potčinjenu poziciju”, objašnjava on. “Cijeli njegov život je sada u njenim rukama, sa nadom da će ona biti ljubazna i puna ljubavi”.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Dakle, ako razmislite – vaša ljubav vam govori da ste vrijedni časti, poštovanja i vječnog blaženstva kada klekne pred vama. Kako romantično!

Zašto muškarac klekne kada prosi djevojku?

BONUS VIDEO:

hypetv.rs/hypebih.ba/A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS