calendar

Ponedeljak 19. Maj, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
Đedović zakuhao i sa osmjehom uživao u prozivanju: Vrij*đala mu majku Jedna rijaliti takmičarka ni ne sluti da je izglasana od strane publike: Počinje drama Bolesna Munjezova majka: Poslala snažnu poruku sinu EU uvodi novi sistem na granicama: Ukidaju se pečati u pasošima – sada će slikati strance… Izbačena takmičarka oplela po parovima u Bijeloj kući: ”Rijaliti mu je ušao u srž” “ŽENU JE PREV*RIO MILION PUTA!” Raskrinkane MRAČNE RADNJE Ace Pejovića: “Ozbiljan laž*v i preljub*ik sa najvećim porocima” Anđela je zbog ovog dobila epitet krpe: U programu iznijeti detalji prev*re “EVO OVAKO KUKAVICE KOJE UDARAJU SA LEĐA NASTAVLJAJU DA PRIJETE! SAMO SAD ZNAMO KO STE!” Saša Mirković se oglasio nakon JEZIVE JAVNE PRIJETNJE Velibora Popovića Popa koji je u BJEKSTVU! (FOTO) STRAVIČNO! Velibor Popović Pop i dalje u BJEKSTVU – JAVNO ŠALJE PRIJETEĆE PORUKE Saši Mirkoviću ANELI DOŽIVJELA NER*NI SLOM! Zajecala na sav glas – niko ne može da vjeruje… STRAVIČNE SCENE Terza ponovo glavni krivac za raskol u rijalitiju: Nakon pisma produkcije saznalo se za novu preljubu “NAJMORB*DNIJA OSOBA KOJA JE UŠLA U RIJALITI!” Lepi Mića brutalno urin*sao cimera, pa najavio njegovo totalno uništ*nje POLICIJA UPALA U RIJALITI ZBOG DR*GE?! Kamera zabilježila SUMNJIVE SCENE – nedozvoljene supstance SVUDA PO STOLOVIMA? Produkcija PADA! (VIDEO) Ovaj trend manikira je zaludio žene: Kako izgleda sicilijanski limun? (FOTO) Milica ponovo u centru pažnje: Jedna njena rečenica natjerala učesnike rijalitija da zaćute Napustila rijaliti pa saznala da joj se vratio tumor! Odbija lijekove i terapiju

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

Objavio: RHT
23/11/2022 5:15 PM

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

Tagovi:

  • ajvar
  • srbi
  • Ostavite komentar

    Obavezna polja su označena sa * Vaša adresa neće biti vidljiva drugim korisnicima.

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS