calendar

Četvrtak 19. Jun, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
PJEVAČICA NAKON OPERACIJE SILIKONA OSTALA NEPOKRETNA: Satima sam molila da mi donesu vodu… Vlade Divac POVRIJEĐEN u Crnoj Gori! PAO SA MOTORA Peja pokušao oprati Slađu i Gastoza od teških riječi upućenih Zlati, pa bacio ljagu na Đedovića Ovo je pet namirnica koje sabotiraju mršavljenje Milosava ogočena zbližavanjem Aleksandre i Milovana: “AKO SE POMIRE, NEĆE UĆI U MOJU KUĆU” EKSKLUZIVNO! Deniz Dejm NAPADNUTA usred intervjua, pa nastao HAOS! Starleta URLALA: „Zvaću policiju!“ – SKANDAL (VIDEO) MILOVANU I ALEKSANDRI NEĆE BITI DOBRO: Bivša žena rijaliti učesnika uhvaćena u zagrljaju nekadašnjeg dečka njegove ljubavnice! Njemački influenser u šoku: Donirao patike Crvenom krstu, a one završile na policama u BiH! Uroš upravo saznao ovo za svoju majku: Sada ga žale i oni koji su ga mrzili Anđela sama pokrenula priču o svojim klipovima i počela da plače! Gastoz otrčao kod Sofi Sandra Čaprić ekskluzivno u emisiji „Pretres“: NEMOJ DA ME LJUBIŠ PRED SVIMA, TO JE SRAMOTA! NEVIĐENI SKANDAL! MILJANA PALA NASRED ULICE… Kamere zabilježile INCIDENT (FOTO) Kako je rudar iz rudnika Han Bila zaradio pet kuća i dvije vodenice Pored honorara Ivan Marinković ovako zarađuje dodatni novac u rijalitiju PORODICA KULIĆ IMA VELIKI RAZLOG ZA SLAVLJE! Marija sve otkrila javno HYPE TV OSVAJA REGION! ZAPALILI MREŽE U SRBIJI, BiH… A SADA STIŽE I U HRVATSKU!

Somun uvršten na listu najboljih peciva na svijetu, dobio veće ocjene od tortilje i fokače

Objavio: RHT
06/07/2023 7:00 PM

Taste Atlas objavio je listu najboljih peciva na svijetu prema ocjenama čitatelja, a u nju je uvršten i somun, piše Klix.

Foto: Shutterstock

Prvo mjesto zauzeo je roti canai, koji se jede u Bruneju, Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na Tajlandu. Iza njega su se našli indijski naan s bijelim lukom, perzijski hljeb nan-e barbari…

Bosanski somun je na 15. mjestu, a zanimljivo je da su se iza njega našla fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), tortilja (37. mjesto) itd.

Foto: Taste Atlas

– Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u krušnoj peći, ali se danas uglavnom priprema u šporetima. Postoji mnogo varijanti somuna. Naprimjer, neki ga spremaju sa susamom, dok drugi u tijesto dodaju ulje, između ostalog je navedeno u opisu.

Legenda kaže da je ova posebna vrsta hljeba nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.

On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regionu, naročito u Srbiji i Hrvatskoj.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa * Vaša adresa neće biti vidljiva drugim korisnicima.

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS