SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA: nekoliko razloga zašto morate redovno jesti GRAŠAK
Grašak je pun vitamina, cinka i antioksidanata, zbog čega ima brojne benefite za organizam.
Ovo povrće može da se spremi na mnogo načina, pa izaberite onaj koji najviše volite i uživajte u svim blagodetima graška.
Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70% potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina i minerala, piše “Healthline”.
Svež grašak je prepun vlakana
Porcija od pola šolje zelenog graška donosi 4 grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 preporučenih grama na dnevnom nivou.
“Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja“, kaže Šapiro, stručnjak za ishranu.
Svež grašak je dobar za srce
Ishrana bogata vlaknima može pozitivno da utiče na smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti, a grašak je odličan način da povećate količinu vlakana u ishrani.
“Grašak sadrži dobru količinu minerala koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum”, kaže Šapiro.
Kalijum je važan za snižavanje krvnog pritiska, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.
Imunološki sistem
Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13% preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.
Zdrave oči
Jedna porcija zelenog graška sadrži 24% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju kvalitet vida.
Izvor: Lepa&Srećna (lepaisrecna.mondo.rs)