Smanjite njihovu konzumaciju: Ove četiri vrste namirnica povećavaju rizik od moždanog udara
Jedan je od brojnih faktora koji mogu povećati rizik od moždanog udara, a na koji možemo uticati je prehrana. Zbog toga doktor opće prakse Džonatan Zilinger otkrio je koje namirnice bismo trebali izbjegavati kako bi smanjili rizik od srčanog udara.
– Zasićene i trans masti ključni su krivci i uključuju namirnice poput prerađenog mesa poput kobasica i hamburgera, maslaca, keksa i pržene hrane, istakao je Zilinger.
Međutim, to nisu jedine namirnice koje biste trebali izbjegavati. Naime, on ističe da povišeni krvni pritisak takođe može dovesti do moždanog udara pa je dobro izbjegavati visok unos soli, a najveća koncentracija soli nalazi se u čipsu i suhomesnatim proizvodima.
Pored toga, navodi da je visok unos šećera jedan od ključnih faktora rizika od moždanog udara, a to je dijelom zbog povezanosti s debljanjem i dijabetesom, koji uzrokuju oštećenje i upalu arterija.
Zilinger preporučuje da se poveća unos povrća i voća. Navodi kako je sve više studija pokazalo da veća konzumacija ovih namirnica dovodi do smanjene stope moždanog udara. Vjeruje se da povrće i voće snižavaju krvni pritisak, a sadrže i brojne antioksidanse koji pomažu u zaštiti arterija, prenosi Klix.
BONUS VIDEO: