calendar

Četvrtak 21. Novembar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
Ovo je poruka trudne Milice učesnicima rijalitija: Spominje i honorar IDE DO DISKVALIFIKACIJE: Jelena ZVJERSKI napala Aleksandru! Ona počela da JECA na sav glas! Luna Đogani razorena nakon njegove smrti: Posljednji put se oprostila slomljenog srca PONOVO PLJUŠTE KAZNE U RIJALITIJU! Hitna reakcija Velikog šefa – one su udarene po džepu! Osobe rođene u ova tri horoskopska znaka imaju veliko srce SKANDALČINA U RIJALITIJU: Takmičar nasrnuo na cimerku – obezbjeđenje ga odmah opkolilo (FOTO) Užas u tuzlanskoj školi: Zaposlenik dirao učenice i ulazio za njima u WC KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET “Zmajevi” poraženi od Hrvatske u Zagrebu: Susjedi ubacili čak 18 trojki Vlado Georgiev opljačkan u tržnom centru Mateja očajan nakon vijesti iz spoljnjeg svijeta: Novosti zbog kojih mu je prisjelo učestvovanje u rijalitiju Detalji koje niste znali o snimanju filma Titanik Slavna manekenka o ovisnosti o alkoholu: Razmišljala sam samo o … “MIONA NIJE DALA GASTOZU PITU! SVE TO RADI PRODUKCIJA!” Ša u D-castu šokira detaljima o kojima gledaoci rijalitija nisu svjesni! “NAJZDRAVIJI NAČIN SPAVANJA JE NA …” Spinalni hirurg dr. Krajinović EKSKLUZIVNO u emisiji “SADA I OVDJE” govori o tome šta je najučinkovitije za našu KIČMU! Zabranjeno pušenje uskoro prvi put nastupa u akustičnom izdanju Michael J. Fox o borbi sa Parkinsonovom bolešću: Humor mi pomaže da preživim

Poznati nutricionista Kenan Mandra savjetuje kako se hraniti u toplim ljetnim danima

Objavio: RHT
21/07/2024 10:30 PM

Savjeti nutricioniste Kenana Mandre

Tokom ljetnih mjeseci potrebno je pripaziti na prehranu. Posebno kada su velike vrućine i pojačano se znojimo, čime gubimo tjelesne tečnosti i elektrolite koje je potrebno nadoknaditi.

Foto: Ustupljena fotografija

I u narednom periodu meteorolozi najavljuju visoke temperature, tako da od velike koristi mogu biti savjeti Kenana Mandre, najpoznatijeg nutricioniste u regiji, koja je hrana idealna za ove vruće dane.

Budite prije svega umjereni

  • Tokom vrućina važno je ne opterećivati organizam hranom koja sama po sebi uzrokuje dodatno zagrijavanje tijela, a to je prije svega hrana kojoj je potrebno duže vremena da se svari. Također, količine su jako bitne, pa nikada nemojte pretjerivati. Prije i nakon obroka nemojte piti vodu, a ako niste gladni, preskočite obrok iako je vrijeme za ručak. Jedan-dva obroka dnevno su sasvim dovoljna – kaže Mandra.

Kada su u pitanju namirnice koje treba konzumirati, evo šta savjetuje:

  • Paradajz, paprika, zeleno lisnato povrće, dinja i lubenica su bogati ne samo vodom nego i mineralima i vitaminima, što ih čini idealnim osvježenjem. Supe od povrća i mesa, salate začinjene maslinovim uljem i variva su također dobar izbor. Zapamtite da hranu uvijek jedete isključivo hladnu, pa makar to bila supa ili varivo – svajetuje poznati nutricionista.

Jedite lubenice i paradajz

  • Iskoristite sezonu lubenice i dinje, jer one najbolje gase žeđ u vrućim ljetnim danima jer su to dobri izvori vitamina C i A, te kalija i magnezija, dva minerala koji pomažu regulirati krvni tlak. Zbog visokog sadržaja vode smanjuju apetit i djeluju osvježavajuće – dodaje Mandra.

Još jedna od namirnica koju Mandra savjetuje je paradajz.

  • Gubeći tjelesne tečnosti, gubimo i kalij, a odličan izvoj kalija je upravo paradajz. Osim toga, on je poznat po visokom sadržaju likopena – snažnog antioksidansa koji štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja. Uz likopen, koji paradajzu daje raskošnu crvenu boju, on sadržava i niz drugih nutrijenata s antioksidativnim svojstvima te vitamine C i A – pojašnjava Kenan.

Glavni obrok neka budu salate

Dodaje da su salate savršen ljetni obrok

  • Jednostavne su za spremanje, zdrave su i okrepljujuće, a s obzirom na šarenilo boja koje vladaju i kombiniranjem različitih, ali vrlo skladnih namirnica, dobit ćete ukusan i zdrav obrok primamljivog ukusa i izgleda prilagođen vama, jer nema kraja kombinacijama koje možete praviti. Povrće možete kombinirati s voćem, ali i s mesom, ribom ili sjemenkama. Npr. paradajz, paprika i malo mladog sira uz maslinovo ulje, limun i sjemenke lana je savršen obrok spreman za 5 minuta, a uživate u svježini i okusima – nastavlja Kenan.

Za one koji vole gril

On preporučuje da, ako volite gril, u poslijepodnevnim satima umjesto mesa na gril stavite tikvice, paprike i patlidžan.

  • Tikvica sadrži malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična je namirnica za reguliranje tjelesne težine jer ispunjava želudac i daje osjećaj sitosti. Izvrstan je izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Većina vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti. Svakodnevna konzumacija hrani organizam dijetalnim vlaknima koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina – kaže na kraju Mandra.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/A.K.H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS