DA LI BISTE JELI OVO 10 GODINA SVAKI DAN? Dženifer Aniston jeste, a rezultat hvale i čuveni stručnjaci!
Recept salate Dženifer Aniston
Zašto je omiljeni obrok Dženifer Aniston vrijedan pažnje kada je zdravlje u pitanju?
IZVOR: INSTAGRAM/JENNIFERANISTON
Dženifer Aniston (55) je žena kojoj godinama postavljaju isto pitanje – kako je moguće da izgleda tako mladoliko. Pored redovne fizičke aktivnosti koju često promoviše na društvenim mrežama, popularna glumica ima i pravilnu ishranu. Ono što je zanimljivo, to je da je jedan obrok jela 10 godina svaki dan, u periodu dok je snimala seriju “Prijatelji”.
Kortni Koks je u jednom od svojih intervjua otkrila da je Dženifer Aniston za cijelu ekipu pravila američku Kob salatu. Ne samo da je ukusna, već je i izabalansirana, zdrava i zasitna. Radi se o mješavini raznih vrsta zelene salate sa dodatkom paradajza, jaja, slanine, avokada, plavog sira, koju je Dženifer svaki put pravila malo drugačije.
Glumica je jednom prilikom napisala na Instagramu da ovu salatu pravi sa bulgurom, krastavcima, peršunom, nanom, crvenim lukom, leblebijama, feta sirom i pistaćima. Zbog toga je cijela ekipa serije “Prijatelji” ovaj obrok nazvala salatom Dženifer Aniston. Možete da je napravite i sa kinoom.
Sastojci:
- Kinoa
- Krastavac
- Svjež peršun
- Svježa menta
- Crveni luk
- Pistaći
- Leblebije
- Feta sir
Priprema:
Skuhajte kinou i pomiješajte je sa ostalim sastojcima. Dodajte malo limunovog soka, maslinovog ulja, morsku so i biber. Salata narednog dana ima još bolji ukus, a u frižideru može da stoji do pet dana.
Riječ stručnjaka
Prema riječima poznatog nutricioniste Džesi Inšospee, to što je Dženifer izabrala ovu salatu za svakodnevni obrok je pravi potez jer joj je ovo jelo obezbijedilo stabilne nivoe glukoze za trajnu energiju tokom cijelog dana. Salata, čiji je recept glumica podijelila na Instagramu, zasnovana je na pšeničnom bulguru, ali pošto bulgur ne sadrži gluten, može da se zamijeni kuhanom kinoom. Kinoa je sjeme bogato hranljivim materijama, a ne zrno i odličan je izvor biljnih proteina, minerala i antioksidanata.
Svježa menta i svjež peršun odlično rade zajedno u ovom receptu. Ako niste sigurni za mentu, probajte makar, savjetuje nutricionista. Ovo bilje ne samo da pruža osvježavajući ukus, već sadrži i antioksidante i vitamine. Sjeckani pistaći dodaju jelu ukus, ali su i sjeckani orasi, bademi ili sjemenke suncokreta dobre alternative. Izmrvljeni feta sir dodaje ukus ovoj laganoj i zdravoj salati. Ako želite da salata bude bez mliječnih proizvoda i veganska, možete da koristite vegansku fetu ili je jednostavno izostavite.
BONUS VIDEO:
mondo.rs/hypebih.ba/A.G.