calendar

Nedelja 8. Jun, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
Ovi znakovi vam nikad neće oprostiti ako ih povrijedite Filip to sigurno nije uradio iz čista mira! Stanislav Krofak stao u odbranu Cara, pa priznao šta je on trpio od Maje! Možda se on branio! UROŠ STANIĆ I STEFAN KARIĆ OPET U S*AĐI: Boli te jer ja, koji sam g*j od pedeset kilograma, te se ne plašim! Poznat tačan datum finala rijalitija, takmičarki izletjelo koliko je ostalo do kraja – ovo nikako nije smjela da otkrije? BRENDON POKUŠAVA DA IZVUČE MILJANU IZ TOPONICE! Poslao javni APEL, otkrio kakav tretman imaju prema njoj: „Daju joj gomilu LIJEKOVA…“ (VIDEO) TEODORA I BEBICA OPLELI PO LEPOM MIĆI: Znam da su mnoge djevojke doživjele od tebe da ih najst*ašnije vrij*đaš! ĐEDOVIĆ IZDAO SEBI NAJBLIŽE: One se uljudno brane od muškaraca koji se brane od muškaraca! LJUDI, JEL OVO MOGUĆE?! Kačavenda se UNE*EDILA u sred emisije, ljudi ne prestaju da joj se PODSMIJ*VAJU: „Kumašine, ne napreži se!“ (FOTO) Gastoz urnisan zbog izdaje: Usred programa uživo pale t*ške riječi, ljudi razočarani! SPREMA SE LUDILO! SAŠA MIRKOVIĆ OTKRIO STARTNU POSTAVU SERIJE „SAVRŠEN NERED“! Evo koje glumce ćete imati priliku da gledate u novom OSTVARENJU! Otkriveno u kakvom stanju se nalazi Miljana, Kulićke se oglasile iz bolnice! Ljudi se ub*jaju zbog dugova! Ne mogu obećati da neću ponoviti! LUKA SVE IZNENADIO IZBOROM: Dragana je porodici okrenula leđa! ANA NIKOLIĆ OTVORENO OKRENULA LEĐA RADI: Ja ću živjeti sa njim, a ne sa porodicom! Džeko spasio “Zmajeve” bruke: Minimalna pobjeda za maksimalan učinak u grupi Marija mi je uzimala 30.000 svakog mjeseca za život u kući Kulića! Miljanin bivši dečko razvezao jezik nakon što je završila u bolnici! Plaćao joj je stan, auto i sve! Potpuno neočekivano, bivši drug Anđele Đuričić iznio šok detalje o njoj – pozeleniće!

Razne blagodati jogurta i kefira: Koji je bolji za zdravlje

Objavio: RHT
16/08/2024 12:45 PM

Razne blagodati jogurta i kefira

Jogurt općenito sadrži više cinka, riboflavina i vitamina B12, dok kefir ima više proteina, selena, vitamina A i vitamina D

Pročite razlike kako bi odabrali šta je za vas bolje. Facebook

Fermentirani mliječni proizvodi koji se često povezuju sa raznim zdravstvenim blagodatima jesu jogurt i kefir, ali imaju različite karakteristike.

Sigurnost hrane

Ako se pitate koji je bolji za zdravlje, jogurt ili kefir, trebate znati da su oba bogata nutrijentima i sadrže korisne bakterije, što ih čini popularnima među potrošačima koji brinu o zdravlju. Istraživanje njihovih proizvodnih procesa, razlika i zdravstvenih prednosti može vam pomoći da odaberete ono što je najbolje za vas.

Jogurt i kefir nastaju fermentacijom i zakiseljavanjem mlijeka. Primarni cilj fermentacije je sigurnost hrane i dugotrajnost, ali također je poznata i po svojim zdravstvenim prednostima.

Proizvodnja jogurta

Jogurt se proizvodi pasterizacijom mlijeka kako bi se ubili štetni mikroorganizmi, a zatim se dodaje “starter kultura” Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophiles. 

Mlijeko se održava toplim kako bi te bakterije mogle fermentirati laktozu u mliječnu kiselinu, što rezultira oporim okusom i glatkom teksturom jogurta. Često budu dodane i bakterije poput Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteria spp.

Proizvodnja kefira

Slično tome, kefir počinje s pasteriziranim mlijekom, ali se za fermentaciju mlijeka koriste kefirna zrnca, koja su nakupine bakterija i kvasca.

Ova zrnca, nalik malim cvjetićima karfiola, fermentiraju laktozu da bi se proizveo pikantni, pjenušavi napitak poznat kao kefir.

I jogurt i kefir dostupni su u mliječnim i nemliječnim oblicima, kao i u običnim i aromatiziranim varijantama. Popularan je i grčki jogurt, procijeđena, gušća verzija.

Nutritivni sastav

I jogurt i kefir osiguravaju bitne nutrijente poput kalcija, fosfora i vitamina B5. Međutim, jogurt općenito sadrži više cinka, riboflavina i vitamina B12, dok kefir ima više proteina, selena, vitamina A i vitamina D.

Probiotici, korisne bakterije prisutne u jogurtu i kefiru, podržavaju zdravlje crijeva tako što pomažu probavu, sprječavaju rast štetnih mikroorganizama i jačaju sluznicu crijeva.

Jogurt obično ima oko 100 miliona jedinica koje stvaraju kolonije (CFU) po gramu, iako to može varirati. Kefir, sa svojim raznolikim mikrobnim sadržajem, može imati još više razine korisnih bakterija.

Različite vrste jogurta i kefira sadrže različite količine laktoze. Grčki jogurt obično ima manje laktoze od drugih vrsta, što ga čini boljom opcijom za osobe s intolerancijom na laktozu. I jogurt i kefir sa živim kulturama mogu poboljšati probavu laktoze i smanjiti simptome nepodnošenja.

Upotreba u prehrani

Kremasta tekstura i pikantni okus jogurta čine ga svestranim i za slatka i za slana jela, dok je pjenušava i pikantna priroda kefira odlična za napitke i smoothieje. Kefir također može zamijeniti mlaćenicu u receptima i dostupan je u brojnim varijantama, uključujući opcije na biljnoj bazi.

Zdravstvene dobrobiti

Odabir između jogurta i kefira ovisi o ličnim preferencijama. Oba osiguravaju bitne nutrijente i povezani su sa zdravstvenim dobrobitima kao što su smanjeni rizici od raka dojke i debelog crijeva, dijabetesa tipa 2, bolja regulacija tjelesne težine i poboljšano zdravlje srca, kostiju i crijeva.

Uključivanje bilo kojeg od njih u vašu prehranu može pomoći u ispunjavanju preporuka za unos mliječnih proizvoda, koje mnogi ljudi ne poštuju.

BONUS VIDEO:

dnevniavaz.ba/hypebih.ba/A.G.

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa * Vaša adresa neće biti vidljiva drugim korisnicima.

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS