By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Petak, 05.12.2025
  • NAJNOVIJE
  • HOROSKOP
  • HYPE ŽENA
Search
Hype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Reading: Razne blagodati jogurta i kefira: Koji je bolji za zdravlje
Font ResizerAa
Hype TVHype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Search
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Follow US
© 2025 Hype TV

Home » Razne blagodati jogurta i kefira: Koji je bolji za zdravlje

Zdravlje

Razne blagodati jogurta i kefira: Koji je bolji za zdravlje

16.08.2024
Zdravlje
4 Min Read
Share

Razne blagodati jogurta i kefira

Jogurt općenito sadrži više cinka, riboflavina i vitamina B12, dok kefir ima više proteina, selena, vitamina A i vitamina D

Pročite razlike kako bi odabrali šta je za vas bolje. Facebook

Fermentirani mliječni proizvodi koji se često povezuju sa raznim zdravstvenim blagodatima jesu jogurt i kefir, ali imaju različite karakteristike.

Sigurnost hrane

Ako se pitate koji je bolji za zdravlje, jogurt ili kefir, trebate znati da su oba bogata nutrijentima i sadrže korisne bakterije, što ih čini popularnima među potrošačima koji brinu o zdravlju. Istraživanje njihovih proizvodnih procesa, razlika i zdravstvenih prednosti može vam pomoći da odaberete ono što je najbolje za vas.

Jogurt i kefir nastaju fermentacijom i zakiseljavanjem mlijeka. Primarni cilj fermentacije je sigurnost hrane i dugotrajnost, ali također je poznata i po svojim zdravstvenim prednostima.

Proizvodnja jogurta

Jogurt se proizvodi pasterizacijom mlijeka kako bi se ubili štetni mikroorganizmi, a zatim se dodaje “starter kultura” Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophiles. 

Mlijeko se održava toplim kako bi te bakterije mogle fermentirati laktozu u mliječnu kiselinu, što rezultira oporim okusom i glatkom teksturom jogurta. Često budu dodane i bakterije poput Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteria spp.

Proizvodnja kefira

Slično tome, kefir počinje s pasteriziranim mlijekom, ali se za fermentaciju mlijeka koriste kefirna zrnca, koja su nakupine bakterija i kvasca.

Ova zrnca, nalik malim cvjetićima karfiola, fermentiraju laktozu da bi se proizveo pikantni, pjenušavi napitak poznat kao kefir.

I jogurt i kefir dostupni su u mliječnim i nemliječnim oblicima, kao i u običnim i aromatiziranim varijantama. Popularan je i grčki jogurt, procijeđena, gušća verzija.

Nutritivni sastav

I jogurt i kefir osiguravaju bitne nutrijente poput kalcija, fosfora i vitamina B5. Međutim, jogurt općenito sadrži više cinka, riboflavina i vitamina B12, dok kefir ima više proteina, selena, vitamina A i vitamina D.

Probiotici, korisne bakterije prisutne u jogurtu i kefiru, podržavaju zdravlje crijeva tako što pomažu probavu, sprječavaju rast štetnih mikroorganizama i jačaju sluznicu crijeva.

Jogurt obično ima oko 100 miliona jedinica koje stvaraju kolonije (CFU) po gramu, iako to može varirati. Kefir, sa svojim raznolikim mikrobnim sadržajem, može imati još više razine korisnih bakterija.

Različite vrste jogurta i kefira sadrže različite količine laktoze. Grčki jogurt obično ima manje laktoze od drugih vrsta, što ga čini boljom opcijom za osobe s intolerancijom na laktozu. I jogurt i kefir sa živim kulturama mogu poboljšati probavu laktoze i smanjiti simptome nepodnošenja.

Upotreba u prehrani

Kremasta tekstura i pikantni okus jogurta čine ga svestranim i za slatka i za slana jela, dok je pjenušava i pikantna priroda kefira odlična za napitke i smoothieje. Kefir također može zamijeniti mlaćenicu u receptima i dostupan je u brojnim varijantama, uključujući opcije na biljnoj bazi.

Zdravstvene dobrobiti

Odabir između jogurta i kefira ovisi o ličnim preferencijama. Oba osiguravaju bitne nutrijente i povezani su sa zdravstvenim dobrobitima kao što su smanjeni rizici od raka dojke i debelog crijeva, dijabetesa tipa 2, bolja regulacija tjelesne težine i poboljšano zdravlje srca, kostiju i crijeva.

Uključivanje bilo kojeg od njih u vašu prehranu može pomoći u ispunjavanju preporuka za unos mliječnih proizvoda, koje mnogi ljudi ne poštuju.

BONUS VIDEO:

dnevniavaz.ba/hypebih.ba/A.G.

TAGGED:BeogradBosna i HercegovinaCrna GorahranaHrvatskajogurtkefiraMakedonijaproizvodnjaSarajevoSrbijaZagrebzdravlje
Share This Article
Facebook Threads Copy Link
Previous Article ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Arnel prosuo dušu na hastalu: Suzana mi nedostaje, jedva čekam da stigne… “RIJALITI IMANJE POD POSEBNOM LUPOM”(VIDEO)
Next Article Car se uključio u lajv i potkačio Janjuša i Aneli! A onda ga je Uroš podsjetio na nju?!
Nema komentara

Komentariši Poništi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ne propustite

Zdravlje

Istraživanje otkrilo: Tetovaže utiču na imunološki sistem

2 Min Read
CultureVESTI

Noć kina 16. decembra u Sarajevu: Besplatan ulaz od 17 sati do ponoći

2 Min Read
SPORT

Iz FK Sarajevo odgovorili komšijama sa Grbavice: “Ovim odgovorom smatramo zatvorenom svaku dalju raspravu”

2 Min Read
ISTAKNUTOSHOWBIZ

“POČELE SU DA PRISTIŽU PRIJETNJE LAŽNOG PREDSJEDNIKA – ZVANOG MILE PAPRIKA!“ Saša Mirković o prijetnjama koje dolaze iz Dodikovog okruženja, javno mu poručio: „Mile, ZNAMO SE!“

3 Min Read
Show More

ČITAJTE NAS I NA HYPE TV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook, Threads, TikTok!
  • Impresum
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korištenja
  • Kontakt
2025 © Hype TV
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?