By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Subota, 06.12.2025
  • NAJNOVIJE
  • HOROSKOP
  • HYPE ŽENA
Search
Hype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Reading: Ovaj jednostavan trik za mekane kolače tajna je iskusnih domaćica
Font ResizerAa
Hype TVHype TV
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Search
  • NASLOVNA
  • VIJESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • HYPE ZVEZDE
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • RIJALITI
  • SPORT
  • HRONIKA
Follow US
© 2025 Hype TV

Home » Ovaj jednostavan trik za mekane kolače tajna je iskusnih domaćica

Zanimljivosti

Ovaj jednostavan trik za mekane kolače tajna je iskusnih domaćica

30.12.2023
Zanimljivosti
2 Min Read
Share

Omekšali maslac ključan je za ukusne kolače i keksiće, a s obzirom na to da je ovaj korak lako zaboraviti, donosimo trik kojim ćete u nekoliko minuta dobiti maslac savršene teksture.

Koliko puta vam se dogodilo da krenete praviti neku poslasticu i tek onda primjetite napomenu da vam je potreban omekšali maslac? Možda se to čini kao sitnica i korak koji se lako preskoči, ali upravo se u njemu krije trik za najukusnije kolače.

Naime temperatura maslaca stvarno je važna kada je u pitanju pečenje poslastica, posebno sitnih kolača.

Razlog je jednostavan, ali i bitan: maslac na sobnoj temperaturi lako će se pomiješati sa šećerom, što je ključ za lagane i pahuljaste kolačiće.

Hladni maslac obično se pretvara u ljuskave slojeve, što ga čini najboljim izborom za kolače teže teksture i kore za pite. Ipak, za izradu prhkog tijesta i najukusnijih keksića ključno je da bude sobne temperature.

Foto: Ilustracija

Čak i kada to znate, velike su šanse da ćete se ovog koraka sjetiti tek kada krenete u izradu kolača – a maslac je još u frižideru!

Na sreću, postoji sjajan trik kako ga brzinski omekšati i tako baš svaki put napraviti poslasticu po najvišim standardima.

Za početak, stavite komad maslaca na tanjir obložen papirnim ubrusom. Potom napunite staklenu čašu vrućom vodom. Kada se čaša zagrije, prospite vodu i pokrijte čašom maslac na tanjiriću. Ostavite pet do sedam minuta kako bi postepeno omekšao.

Za kraj, nikako nemojte grijati maslac u mikrotalasnoj peći. Možda se to čini kao najočiglednija metoda, međutim na ovaj ga način nećete ravnomjerno omekšati te će dio biti otopljen, a drugi potpuno hladan – što nikako neće pomoći pri miksanju.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Tportal

TAGGED:domaćicekolačipravljenje kolacaslatkišitajne u kuhinji
Share This Article
Facebook Threads Copy Link
Previous Article LJUBAV DO NEBA Viki i Taške razmjenjuju nježnosti na Baščaršiji!
Next Article Kompanija Space X: Milijarder Elon Musk na tajnoj vojnoj misiji!?
Nema komentara

Komentariši Poništi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ne propustite

Spektakl kakav nećemo vidjeti 20 godina!
Zanimljivosti

Spektakl kakav nećemo vidjeti 20 godina! Mjesec kakav dugo niste vidjeli!

2 Min Read
Zanimljivosti

Mladi influenser preminuo zbog bizarnog izazova! Dnevno unosio 10.000 kalorija (VIDEO)

3 Min Read
Zanimljivosti

Objavljene nova mapa Evrope zbog koje se trese Balkan: BiH u crvenom

1 Min Read
LIFESTYLE

Ova hrana je štetnija nego što smo mislili: Ovih sedam proizvoda je bolje ne kupovati

3 Min Read
Show More

ČITAJTE NAS I NA HYPE TV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na društvenim mrežama Instagram, Facebook, Threads, TikTok!
  • Impresum
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korištenja
  • Kontakt
2025 © Hype TV
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?