Koji je najzdraviji način pripreme jaja: Sačuvajte hranjive tvari i smanjite rizik od srčanih bolesti
Foto: Shutterstock
Istraživanje koje je objavljeno u The Journal of Nutrition je utvrdilo koji je najzdraviji način pripreme jaja pomoću kojeg ćete uspjeti sačuvati njihove hranjive tvari i smanjiti rizik od holesterola.
Naime, najbolja opcija je da jaja pripremite poširanjem. Stavite ih u vruću, ali ne i kipuću vodu i kuhajte tri minute. U vodu nemojte dodavati so zato što ćete tako razrijediti bjelanjak.
Poširanje jaja može podići nivo proteina u jajima za čak 40 posto te ćete biti duže siti. Ono također ima sposobnost da uništi moguću salmonelu te smanji rizik od holesterola.
Trebali biste izbjegavati pripremanje jaja u obliku omleta ili kajgane. Visokim temperaturama i korištenjem velike količine ulja smanjujete nivo vitamina i antioksidansa, a povećavate nivo holesterola.
Jeste li ste znali da jaja mogu biti korisna i za očuvanje vida? Naime, istraživanje iz 2020. je pokazalo da konzumiranje dva do četiri jajeta sedmično smanjuje šanse za razvoj makularne degeneracije, koja uzrokuje zamagljen vid.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/klix.ba