Kako doći do ravnog stomaka? Nutricionista predlaže ovih 10 namirnica
Kako doći do ravnog stomaka?
Hrana koja nas čini naduvanom može zaista da utiče na izgled našeg stomaka. Nutricionista Kasandra Barns preporučila je 10 najboljih koji će učiniti da vaš stomak ne izgleda naduven – već ravan.
Ove namirnice će spriječiti nadimanje, poboljšati varenje i učiniti vaš stomak ravnijim.
Najbolje namirnice
Nutricionista Barns je otkrila 10 najboljih namirnica koje će vam pomoći u tome:
Bijeli luk – njegova antifungalna i antibakterijska svojstva blagotvorno utiču na varenje i stomak.
Kimči – je tradicionalno korejsko jelo od fermentisane hrane pripremljeno od rendanog kiselog kupusa. Slično je našem kiselom kupusu, ali u njemu ima više vrsta povrća i začina. Deluje kao prirodni probiotik i odličan je za varenje.
Artičoke – odličan su izvor inulina, rastvorljivih vlakana, a zbog probiotičkog dejstva su odlične za varenje.
Đumbir – stimuliše proizvodnju želudčane kiseline i probavnih sokova, kao i podstiče hranu da prođe kroz crijeva. Možete ga dodati u supe, sosove, variva, sokove od povrća, rendanog u salatu ili u čaj.
Miso – fermentisana pasta od soje ili pirinča, ječma i morske soli, a ponekad se dodaje i alge. Sadrži visok procenat bakterija Lactobacillus kao i enzime koji dobro utiču na varenje. Pored toga, bogat je mineralima, proteinima, esencijalnim uljima, ugljenim hidratima i aminokiselinama. Može se dodati u sva jela.
Kako doći do ravnog stomaka?
Ovas – vlakna su neophodna za dobro funkcionisanje crijeva, a ovas je odlična za ovo. Pored toga, dobar je za smanjenje visokog holesterola i pomaže u kontroli šećera u krvi.
Jabukovo sirće – Većina ljudi ovo ne zna, ali ljudi više pate od nedostatka nego od viška želudačne kiseline, ističe Barns. Njegov nedostatak izaziva loše varenje, podrigivanje, vrtoglavicu i žgaravicu. Kašika jabukovog sirćeta rastvorenog u malo vode neposredno prije obroka može pomoći u održavanju zdravog nivoa želudčane kiseline. Ali ovo ne bi trebalo da koristite ako već uzimate lijekove za smanjenje želudačne kiseline, ističe nutricionista za Daily Mail.
Potočarka – gorak ukus ove biljke stimuliše probavne sokove. Njihova gorčina takođe pomaže u rastvaranju i varenju masti i pomaže u varenju i apsorpciji vitamina A i E koji su ključni za razgradnju masti.
Supa od kostiju – ova vrsta bujona se kuva satima i pri tom oslobađa vrijedne hranljive materije iz njih, uključujući želatin iz kostiju i minerale. To je želatin koji pomaže u održavanju zdravog nivoa kiseline u želucu.
Sjeme bundeve je odličan izvor cinka, koji je neophodan za dobro zdravlje creva. Svježe sjeme se odavno koriste kao lijek protiv parazita. Danas je, međutim, preporučljivo da ih kratko propržite kako biste od njih izvukli maksimalnu korist.
Podsjećamo, doktorka Rejčel Lov preporučila dva čaja koja su odlična za zdravlje crijeva i doprinose mršavljenju i održavanju zdrave težine, piše Najženaalo.
Čaj od đumbira
Čaj od đumbira je poznat po protivupalnim svojstvima i sposobnosti da pomaže zdravom varenju.
“Za ublažavanje problema sa želucem ili ubrzavanje metabolizma, to je pravi napitak”, savetuje doktorka.
Đumbir stimuliše enzime varenja, djelotvornije razgrađuje hranu i spriječava nadutost stomaka Takođe, može malo ubrzati metabolizam, olakšavajući gubitak kilograma.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je bogat antioksidantima, posebno katehinima, koji podstiču metabolizam i pomažu u sagorijevanju sala na stomaku. Kofein u zelenom čaju takođe može pomoći u sagorijevanju dodatnih kalorija tokom vježbanja.
,Katehini zelenog čaja imaju protivupalna svojstva koja potpomažu zdravlje crijeva i razvoj dobrih bakterija. Dakle, redovno konzumiranje zelenog čaja može poboljšati varenje i smanjiti salo na stomaku”, zaključuje doktorka.
BONUS VIDEO:
(Alo/hypebih.ba/G. Š.)