EVO KOJA VRSTA NAMIRNICE MOŽE DA SPREČI BOLEST SRCA ALI MOŽE DA BUDE I OPASNA!
Konzumiranje voća ima mnoge zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, preterano konzumiranje voća takođe može da ima negativne posledice za zdravlje.
“Konzumiranje prevelike količine voća može uzrokovati da jedete manje druge hrane, koje sadrže zdrave masti i proteine. Nedostatak nutrijenata može biti jako štetan. Ukoliko odjednom pojedete previše voća, nivo šećera u krvi će se naglo povećati, zbog čega ćete dodatno žudeti za hranom i tako nastaje problem”, rekla je nutricionistkinja Boni Nuvlin.
Voće sadrži ugljene hidrate, stoga je važno da se pridržavate određene veličine porcije i da ga kombinujete sa namirnicama koje su izvori proteina, vlakana ili zdravih masti.
“Ljudi koji imaju probleme s radom creva bi trebalo da razgovaraju s lekarom kako bi on odredio koju vrstu voća će najbolje podneti te da li bi trebalo da postoje bilo kakva organičenja u konzumiranju voća”, dodala je.
Ceđenje soka se smatra da je bolje od jedenja celog voća i povrća jer vaše telo može bolje da apsorbuje hranjive materije, a to vašem probavnom sistemu daje odmor od probave vlakana. Međutim, naučni dokazi o zdravstvenim koristima ceđenja soka su ograničeni i ne postoje dokazi da su ceđeni sokovi zdraviji od soka koji se dobija jedući voće ili povrće.
Ukratko, konzumiranje voća je korisno za zdravlje, ali je važno da se pridržavate određene veličine porcije i da ga kombinujete sa drugim namirnicama. Ceđenje soka može biti korisno, ali naučni dokazi o njegovim zdravstvenim koristima su ograničeni.
BONUS VIDEO
hypebih.ba