Čudotvorno voće: Djeluje antibakterijski, jača imunitet, oporavlja štitnu žlijezdu
Čudotvorno voće
Male tamnoplave bobice u grozdovima, oporog okusa dostupne su cijele godine.
Mogu se konzumirati svježe, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama na dan. Osim toga, mogu se zamrznuti, sušiti, skuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot.
Studije pokazuju da aronija ima antikancerogeno dejstvo jer u velikom postotku uništava maligne ćelije tumora.
Aronija je bogata antioksidansima te samim tim čuva zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi od oksidativnog stresa usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.
Ona podstiče rad štitne žlijezde i zato se posebno preporučuje osobama koje boluju od hipertireoze. Pored toga, aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.
Takođe podstiče rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih kanala.
Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Osim što osvježava, grožđe je i lijek za čišćenje krvi, liječi upalne procese, regulira varenje, uklanjanje masnih naslaga, uklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija.
Svježi sok sadrži mnoge ljekovite sastojke pa predstavlja odličan čistač jetre, koji pomaže i pri izbacivanju urinske kiseline iz tijela. Grožđe je fantastično i za dijetu, koja se drži 20 dana. Preporučeno je da se jede najviše dva kilograma grožđa dnevno, bolje crnog jer čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što skida višak kilograma već i regulira varenje i apetit.
avaz.ba/hypebih.ba/R.K.