calendar

Ponedeljak 1. Jul, 2023

CIJELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVO JELO Danas se rijetko sprema, a preukusno je

Objavio: RHT
24/07/2023 7:48 PM

Na ovom starinskom jelu smo svi odrasli. Još u Jugoslaviji majke i bake su nam redovno to spremale za doručak ili večeru. Danas mnogi izbjegavaju to da jedu, a ne znaju da je ukus neprocjenjiv.

Sastojci:

  • stari hljeb
  • 1. kašika kajmaka
  • 1. kockica putera
  • sir
  • voda
  • mlijeko
  • so

Priprema:

Isjecite hljeb na kockice svaki put kad vam preostane i prosušite ga u rerni na 100 C. Potom ga čuvajte u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suhom i hladnom mjestu. Tako će vam uvijek biti pri ruci: za poparu ili prepržen, za neku čorbicu…

 U dublju šerpu sipajte malo vode, posolite i dodajte kockicu butera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mlijeka i uspite hljeb, promješajte pažljivo drvenom kašikom pa ostavite da ‘’baci ključ’’. Vodite računa da se ne raskuha i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak.

Jedite toplo, ali ne vruće.

Posluživanje:

Poseban ‘’šmek’’ popari daje  buter,kajmak. Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mlijeka.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS