Čašica alkohola posle jela – MIT ili ISTINA: Da li je zaista dobro “DRMNUTI JEDNU RAKIJU” nakon obroka?
Kad smo se počastili s ovako raskošnom večerom, neprijatan osećaj sitosti (odnosno prejedenosti) obično ne čeka dugo. Naime, masna i visokokalorična hrana može žestoko da optereti naš želudac. Mnogi tada rado zgrabe rakiju za probavu. Međutim, da li je alkohol zaista bitan nakon ovakve gozbe ili je to samo još jedan mit o alkoholnim pićima?
Foto:Printscreen/Shutterstock
Digestivna rakija nakon raskošnog obroka? Bolje ne!
Medicina ima jasan odgovor na ovo pitanje: digestivna rakija je mit, jer alkohol definitivno nema probavni efekat. Istraživanje Univerzitetske bolnice u Cirihu to je uspelo i da dokaže. Nakon tradicionalnog fondua od švajcarskog sira, koji je bio poslužen s belim vinom ili crnim čajem, ispitanici su jednom popili rakiju, a drugi put vodu. Rezultat istraživanja: alkohol usporava probavu, a to se odnosi i na belo vino i na rakiju. U dane kada su ispitanici pili čaj ili vodu uz ili nakon fondua, varili su raskošan obrok mnogo brže nego uz alkoholno piće.
Dakle, nije bilo ni traga “čišćenju želuca” koje su obećavali baka i deka s rakijom (ili vinom).
– Nema naučnih dokaza da rakija za probavu zaista ima željeni efekat – objašnjava Antje Gahl, portparolka Nemačkog društva za ishranu (DGE).
Premda alkohol može da podstakne proizvodnju želudačne kiseline, takođe sprečava pražnjenje probavnih organa.
– Percipirani efekat da alkohol čisti želudac verovatniji je zbog činjenice da ima blago narkotički efekat. Tako se smanjuje neprijatan osećaj sitosti.- nastavlja Gahl.
Stoga, ako zaista želite da uradite nešto dobro za svoje zdravlje, recite “ne” rakiji i umesto toga izađite na kratku šetnju. Prema Antje Gahl, vežba zapravo podstiče probavu.
Biljni čaj takođe može pomoći protiv neprijatnog osećaja sitosti ako ste pojeli previše ili je tu bilo više masnoće. Kamilica, anis i komorač olakšavaju rad gastrointestinalnog trakta.
Izvor: NajŽena/hypebih.ba