Američka dijeta skida tri kilograma za pet dana: Pročitajte i detaljan jelovnik
Kako se približava ljeto sve je više onih koji žele skinuti koji kilogram, prije nego što se razgoliti na plaži. Iako je za vitku liniju i zdravo tijelo idealna uravnotežena ishrana, ako ste inače zdravi, povremeno je dozvoljeno i otići na neku dijetu koja bi vam u kraćem roku omogućila brzi gubitak kilograma.
Jedna od popularnih, iako prilično restriktivnih dijeta, je takozvana američka dijeta koja je postala pravi hit u fitness zajednici. Radi se o dijeti koja vam omogućuje brzo smanjenje masnih naslaga, a sve zahvaljujući ishrani koja je bogata proteinima i mastima. Ako se budete pravilno pridržavali uputstava, dijeta obećava gubitak i do tri kilograma u pet dana. Jelovnik uključuje kiselo, ljuto i slano, a ne traži pretjerano odricanje ni gladovanje zbog čega je i jako popularna.
Koje namirnice smijete jesti?
Nisu dopuštene sljedeće namirnice: hljeb, krompir, brašno, riža, leća, grah, grašak, prezla, pohano meso, tjestenina, kikiriki, bademi, lješnjaci, hrenovke, mlijeko, maslac, kiselo ili slatko vrhnje, jogurt, kefir, razni mliječni i voćni pudinzi, margarin, šlag, niti jedna vrsta kolača, šećer, čokolada, razne grickalice slatke ili slane, sladoled, niti jedna vrsta sira kao ni bilo koje voće.
Dopušteno je jesti: junetinu, piletinu, teletinu, svinjetinu, janjetinu, morske ribe, slatkovodne ribe i sve vrste ribljih konzervi, svježu zelenu salatu, salatu od jaja, svježe ili pečene paprike, paradajz, krastavce, svježe ili kiselo zelje, cveklu, salatu od morskih plodova, salatu od luka, zeleno i crveno zelje, špinat, karfiol, blitvu, šparoge, artičoke, patlidžan, mrkvu, peršun, celer, kiselu repu i brokulu.
Sve salate možete začiniti uljem, octom, solju i biberom.
Od napitaka smijete koristiti kafu, čajeve bez šećera, a preporuka je da u organizam unosite i vitamine C i D, kao i kalcij, magnezij i cink, .
Jelovnik za američku dijetu
Dijeta se sastoji od jelovnika za pet dana koji se kružno ponavljaju dokle god daju željene rezultate. Nakon četiri ciklusa, potrebno je da napravite pauzu od dva dana, kako bi u organizam unijeli i druge, inače zabranjene, namirnice. Između obroka pijte što više vode.
Prvi dan
Doručak: Možete napraviti kajganu od jednog jajeta i jedne paprike koju možete isjeckati na komadiće i svemu dodati malo piletine. Uz doručak popijte jednu čašu svježe cijeđene limunade.
Ručak: Lagano propržite crni luk na ulju, a zatim dodajte već unaprijed skuhanu mahunu. Ubacite i sjeckanu piletinu i miješajte dobro dok sve ne omekša. Uz ovaj obrok napravite jednu bogatu salatu od miksa zelene salate, rotkvica, mladog luka, a sve to začinite s maslinovim uljem i paprom i soli po ukusu.
Večera: Za večeru možete napraviti super jelo od tikvica. Napunite je sušenim rajčicama, paprikom i mladim sirom. Stavite u rernu i pecite na 250 stepeni oko 30 minuta, a nakon pola sata možete izvaditi. Uz večeru možete popiti jednu čašu svježe cijeđene narandže.
Drugi dan
Doručak: Drugi dan možete ponovo napraviti kajganu, ovog jutra sa špinatom. Ovaj proteinski bogat doručak će vas zasititi duži vremenski period.
Ručak: Za ručak propržite losos na paprici. Isjeckajte crni luk, dobro ga propržite, a zatim dodajte sitno isjeckanu papriku. Nakon što se paprika fino izdinstala, dodajte losos koji prethodno treba stajati u marinadi od limuna. Pržite dok losos dobro ne omekša.
Večera: Napravite tako svima omiljenu cezar salatu. U veliku zdjelu ubacite zelenu salatu, luk, proprženo i dobro isjeckano bijelo meso, mladi sir i papriku. Na kraju sve ovo začinite s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i peršunom.
Treći dan
Doručak: Ispržite jaja i gljive, a sve to začinite sa svježe cijeđenim sokom od rajčice.
Ručak: Napravite jedan dobar gulaš. Možete isjeckati papriku na trake, ili veće kockice. Propržite papriku na luku i češnjaku, maslinovom ulju i sosu od rajčice. Potom ubacite teleće meso. Potrebno je oko 40 minuta kako bi se meso lijepo izdinstalo.
Večera: Za večeru iznenadite sebe jednom voćnom salatom s voćem po želji – umjesto šlaga i čokolade, voćnu salatu začinite s cimetom.
Četvrti dan
Doručak: Jedno jaje koje ćete ispržiti ili skuhati poslužite uz 50 grama nemasnog mesa i dodajte 200 grama tvrdog sira sa svježim začinskim travama.
Ručak: U širokoj posudi zagrijte jednu kašiku maslaca, u to stavite 300 grama cikorije (vrsta zelene salate), posolite, dodajte papar, dodajte muškatni oraščić, prelijte sokom od jedne narandže, pokrijte s folijom i dinstajte na tihoj vatri oko 15 minuta. U međuvremenu, 125 grama pilećih prsa začinite i vrlo kratko pecite s obje strane na malo ulja i servirajte s preljevom od cikorije.
Večera: 100 grama tunjevine iz konzerve usitnite dobro vilicom, dodajte jednu isjeckanu glavicu luka i kašiku majoneze. Sve začinite s limunom i paprom, pa servirajte na 50 grama listova zelene salate.
Peti dan
Doručak: 150 grama mladog, mekog kravljeg sira pomiješajte s kašikom maslinovog ili lanenog ulja, i jednom kašikicom sezama ili sjemenki suncokreta.
Ručak: Umutite tri jaja, dodajte sredinu veće rajčice prethodno narezane na kockice, začinite i pržite u dobro ugrijanoj tavi na dvije kašikice ulja. Dodajte dvije kašike ribanog sira, pričekajte da se sir počne topiti, pa začinite s malo češnjaka i poslužite uz 50 grama zelene salate, s malo paradajza i marinadom od dvije kašike ulja i limunovog soka.
Večera: Spremite za večeru pastrvu s narandžom. Na 100 grama zelene salate rasporedite 100 grama dimljene pastrve, dodajte 30 grama kiselog vrhnja, rasporedite kriške narandže. Na kraju sve ukrasite i pospite listićima badema
(Story.hr)