calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja Amra Jahić, supruga imama iz Donje Jablanice: Plivala sam sa djetetom do munare, tamo više nema života MIONA I GASTOZ UHVAĆENI NA DJELU! Najveća izdaja u historiji rijalitija, Ša divlja po Bijeloj kući! Donja Jablanica: ‘Istrčao sam vani, a samo se čuje jauk i vapaj u mraku …’ EKSKLUZIVNO: ŽIVOTNA PRIČA IZ BUTUROVIĆ POLJA: Majka plivala tri kilometra za kćerkom koju je odnijela poplava i spasila je! SADA SU NA SIGURNOM JANJUŠ POSLAO ANELI ŠIFRIRANU PORUKU U RIJALITI?! Sve uradio u strogoj TAJNOSTI, mislio je da se NEĆE SAZNATI! Prijatelji postavili spomen-ploču Dženanu Uščupliću na Bukoviku, prisustvovao i Husref Musemić U Donjoj Jablanici počela padati kiša, otežana potraga “ISKRVARIO JE” STRAVIČNE SCENE! Kamera snimila OBEZBJEĐENJE nakon TUČE? STRAVIČNE VIJESTI ZA TRUDNU MILICU! Terza alarmirao advokate, želi da joj ODUZME DIJETE! “Horde zla” i Manijaci u humanoj misiji: Krenuli u pomoć poplavljenim područjima Kod Komadinovog vrela od jutra se radi na uspostavljanju putne komunikacije TRUDNA MILICA POSLALA JASNU PORUKU! Zapušila usta hejterima, donijela odluku! (FOTO) I dalje obustavljen saobraćaj od Jablanice prema Mostaru

Moskovski Boljšoj teatar iz repertoara izbacio poznati balet: ‘Riječ je o gej propagandi‘

Objavio: RHT
20/04/2023 6:35 PM
Foto: Profimedia

Zakonom usvojenim u novembru proširena je postojeća zabrana materijala za koje se smatra da promiču LGBT stil života.

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je iz svog repertoara suvremeni balet o legendarnom ruskom plesaču Rudolfu Nurejevu nakon proširenja zakonske zabrane “LGBT propagande”.
Zakonom usvojenim u novembru proširena je postojeća zabrana materijala za koje se smatra da promiču LGBT stil života, već je ograničeno i “demonstriranje” LGBT ponašanja.
Zbog toga je bilo kakav prikaz homoseksualnosti, poput Nurejevljeva odnosa s muškarcima nakon bijega iz Sovjetskog Saveza 1961. kojih se dotiče balet, gotovo nemoguć.


Spomenuti balet u koreografiji Kirila Serebrenikova ima problematičnu povijest u Rusiji.
Premijerno je izveden u prosincu 2017. s nekoliko mjeseci zakašnjenja, nakon što je navodno tadašnji ministar kulture ocijenio da je riječ o gej propagandi te nije izvođen od 2018.
Izvedbe zakazane za 2022. iznenada su otkazane nakon što je Serebrenikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini.


“‘Nurejev je izbačen iz repertoara u vezi sa zakonom koji apsolutno nedvosmisleno propisuje pitanja vezana uz promicanje ‘netradicionalnih vrijednosti‘”, kazao je generalni direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin na konferenciji za medije u srijedu.
Serebrenikov, jedan od vodećih ruskih filmskih, kazališnih i televizijskih redatelja i scenografa, jasno je izrazio svoju frustraciju.


“Taj kazneni ‘zakon‘ je donesen upravo protiv ovog baleta i protiv nekoliko knjiga… Pa dobro…”, napisao je na svom Telegram kanalu uz tri duge koje su simbol LGBT pokreta.
Srebrenikov je 2017. pritvoren te je ostao u kućnom pritvoru gotovo dvije godine na užas ruskog liberalnog establišmenta u kulturi.
Osuđen je 2020. na uvjetnu kaznu zbog pronevjere državnih subvencija. Nakon što je vratio iznos, kazna je prošle godine poništena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS