calendar

Ponedeljak 7. Oktobar, 2023

Hrvatski mediji žale: Emir Spahić nam je “ukrao” velikog talenta

Objavio: RHT
07/10/2024 7:45 PM

Hrvatski mediji žale za ovim fudbalerom

 Hrvatski mediji žale za ovim fudbalerom

Hrvatski mediji žale za ovim fudbalerom Foto: Avaz.ba

Dinamov 16-godišnji fudbaler Leon Oroz, koji je stigao u Maksimir uprkos ponudama klubovima iz Bundeslige, igrat će, barem kako je trenutno slučaj, za mladu selekciju Bosne i Hercegovine.

Selektor Muhamed Džakmić je objavio spisak za petodnevni kamp kadetske reprezentacije BiH, a na spisku se nalazi i Oroz. Mladi talent Dinama.

Mladi fudbaler je privukao pažnju i hrvatskih medija koji su opisali njegov fudbalski put. Istakavši da je veliku ulogu imao direktor reprezentacije BiH Emir Spahić.

Emir Spahić nam je “ukrao” velikog talenta

– Leon Oroz (16) vezni igrač, ljetos se iz Njemačke vratio u Dinamo, uz epitet velikog talenta i budućnosti maksimirskog kluba. Oroz je svojedobno u Dinamovim zagićima igrao s Leonom Jakirovićem, Noom Mikićem, Patrikom Horvatom…, bio je označen kao velika nada Modrih, tada je u 26 utakmica zabio 28 pogodaka. No, životni put bio mu je drukčiji, roditelji su otišli živjeti u Njemačku, otišao je s njima i Leon, ali se tamo nastavio igrački razvijati.

Igrao je prvo u Štutgartu pa Reutlingenu, onda u Kaiserslauternu, gdje je bio sve do ovoga ljeta. Tada je došao trenutak odluke, Oroz je imao ponude Borusije Dortmund i Herte, između ostalih, no on se želio vratiti u Zagreb. Brzo je sve dogovoreno. Leon je potpisao trogodišnji, stipendijski ugovor s Modrima i priključio se Dinamovim kadetima. Odmah su za to čuli u susjednoj Bosni i Hercegovini. Kako HNS još nije reagirao. Zvali su Leona i njegovu obitelj iz Saveza BiH. Između ostalih i Emir Spahić. Poonudili mu da igra za U17 reprezentaciju Zmajeva.

Oroz je prihvatio poziv, odazvao se na okupljanje i u ovoj bi stanci trebao debitirati za vršnjake iz BiH. Naravno, još uvijek to ne znači da u budućnosti. Bude li kvalitetan i na radaru HNS-a, ne može promijeniti nogometno državljanstvo i zaigrati za Hrvatsku. No, činjenica jest da su Spahić i saradnici prvi reagirali i doveli Oroza pod svoju zastavu – navodi se u tekstu portala Germanijak.hr.

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Avaz.ba/I.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS