calendar

Sreda 2. Oktobar, 2023

Za sutra u Bosni i Hercegovini izdat narandžasti meteoalarm

Objavio: RHT
02/10/2024 10:45 AM

Izdat narandžasti meteoalarm

Federalno hidrometeorološki zavod (FHMZBiH) izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina.

Ilustracija / Foto: Hype TV

Upozorenje je izdato za područje Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne za četvrtak, 3. oktobra.

Izdat narandžasti meteoalarm

Očekivana količina padavina od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2. Lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

Preporuke i mjere prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija) je da se poduzmu mjere opreza i prati prognoza vremena. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće.

– Ostanite na oprezu i djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi.Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – navodi se u preporukama. 

Oblačno vrijeme

Inače, jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica, Sokolac 6; Ivan Sedlo, Srebrenica 8; Bugojno 9; Gradačac, Jajce, Tuzla, Zenica, Zvornik 10; Drvar, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Široki Brijeg 11; Banja Luka, Doboj, Livno, Trebinje 12; Mostar 13; Neum 17; Bihać 18; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 6 hPa je niži od normalog i lagano opada.

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje na sjeverozapadu Bosne je moguća slaba kiša. U večernjim satima padavina u zapadnim, sjeverozapadnim, djelimično centralnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24°C.

U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura zraka oko 22 °C.

Pročitajte i: Nedim Sladić objavio vremensku prognozu za početak oktobra: Temperature zraka nastavljaju učestalo oscilirati.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS