calendar

Utorak 3. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Elmedin je postao Robin Hud iz Gornje Višnjice: Pošto mi se šunjaju oko kuće, PRAVIM LUK da ih skidam k’o jebuke ŠOK! RASKRINKANA MATORINA AFERA SA OVIM RIJALITI UČESNIKOM! On zanijemio od šoka, SKANDALČINA! OPLJAČKAN MUZIČAR! Otkrio šta mu je sve nestalo iz automobila CAR NADMAŠIO STANISLAVA: “Više ne pušim travu…” (FOTO) Ovo je 10 benefita magnezijuma za naše zdravlje Polskaja: Umjesto da ljudima obezbijedi vodu, Nićić se bavi mojim brakom “Fejsbuk gradonačelnik” ne žali novac građana na svoje zdravlje i komfor, a kada građanima treba riješiti problem – napada žene i provocira sa mora! ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Morate znati uživati u prirodi! “Tek onda ste napunili baterije za savršen život…” (VIDEO) U BiH dolazi svjetska atrakcija “Glenn Miller Orchestra” IVAN MARINKOVIĆ DONIO ŠOKANTNU ODLUKU! Iznenadio pratioce na mrežama (FOTO) Oglasio se FK Sarajevo: Brutalno napadnut trener bordo tima U čijem zagrljaju blista Emina Jahović? Pjevačica zaintrigirala pratioce novom objavom Evo šta se dešava sa Mionom! NENADOV OTAC HITNO DOJURIO U NJIHOV STAN Imate glavobolje od gledanja u ekran: Evo kako to spriječiti GOGA SEKULIĆ ZA HYPE TV nakon što je UDARIO AUTOMOBIL: Moram da mirujem … Aneli se raspala zbog rastanka sa kćerkom, pa otvorila dušu o Janjušu: “Molila me je da ne idem, to mi je baš katastrofa”

Imate glavobolje od gledanja u ekran: Evo kako to spriječiti

Objavio: RHT
03/09/2024 12:59 PM

Glavobolja od gledanja u ekran

Redovno skretanje pogleda s ekrana može ublažiti naprezanje očiju i potencijalno smanjiti glavobolju

Foto: Facebook

Glavobolje i migrene koje se javljaju zbog dugotrajnog gledanja u ekran itekako mogu utjecati na vaš život i interakciju s drugima. 

Bez obzira gledate li ekrane zbog zabave, skrolajući društvene mreže, ili su dio vašeg posla, zaista nije neobično što svakodnevno ponavljanje ovih radnji može negativno utjecati na zdravlje.

Glavobolja od gledanja u ekran

Iako možda nije uvijek moguće izbjeći glavobolje od ekrana, ​​postoje načini da se smanji vjerojatnost njihove pojave.

Naprezanje očiju, glavni uzrok glavobolje od ekrana, ​​može biti posljedica neuravnoteženog osvjetljenja. Pomaže održavanje osvjetljenja prostorije, prirodnog i umjetnog, dobro usklađenog sa svjetlinom ekrana. Smanjenje odsjaja promjenom položaja ekrana također može smanjiti napor.

Skrenite pogled

Redovno skretanje pogleda s ekrana može ublažiti naprezanje očiju i potencijalno smanjiti glavobolje.

Pravilo 20-20-20 sugerira da svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi kako biste se fokusirali na nešto udaljeno 20 stopa (6 – 7 m).

Provjerite je li vaš ekran najmanje 50 – 60 cm od vaših očiju kako biste izbjegli glavobolje izazvane naprezanjem.

Naočare protiv plavog svjetla

Iako su istraživanja o efikasnosti naočara koje blokiraju plavo svjetlo ograničena, one mogu pomoći u ublažavanju glavobolja povezanih s ekranom.

Također, instaliranje zaštite ekrana protiv odsjaja može smanjiti naprezanje očiju.

Lijekovi protiv bola

Budući da je izbjegavanje ekrana često nepraktično, nekoliko lijekova može pomoći u borbi protiv glavobolje i migrene:

1. ublažavanje bola bez recepta – lijekovi poput ibuprofena, acetaminofena i aspirina često su prvi korak u liječenju boli migrene

2. lijekovi na recept – ovisno o težini i učestalosti migrena, liječnici mogu propisati akutne ili preventivne lijekove, uključujući nesteroidne protuupalne lijekove, triptane, antiemetike ili čak botoks za hronične slučajeve

3. promjene načina života – pristupi kao što su joga, tai chi, mindfulness i promjene u prehrani (izbjegavanje okidača poput kofeina i alkohola) mogu pomoći u ublažavanju migrena; akupunktura također obećava u smanjenju učestalosti migrena, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Glavobolje ekrana dijele mnoge simptome s običnim migrenama, ali često uključuju specifične efekte povezane sa ekranom kao što su naprezanje očiju, zamagljen vid i zategnuti mišići vrata. Ako glavobolja izazvana ekranom izazove migrenu, simptomi mogu eskalirati i uključiti osjetljivost na svjetlo, mučninu i pulsirajuću bol u glavi.

Pročitajte i: Kakva je veza između klimatskih promjena i seksa?

BONUS VIDEO:

(Zdravlje/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS