calendar

Sreda 3. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ORGANIZOVALA GALA SLAVLJE Tara Simov slavi sinu prvi rođendan! TRUDNA UČESNICA RIJALITIJA ŠOKIRALA JAVNOST! Ovo niko nije očekivao, šok obrt pred sam kraj rijalitija O emocijama može mnogo da se priča: PRVI ZAJEDNIČKI INTERVJU INDI I ZORANA! Zaljubljeni par otkrio sve! Eva Ras: “Bila sam s ljubavnikom na sedmom nebu, a sa mužem nesretna” SITA AHMIĆ STIGLA KOD ASMINA I STANIJE U DUBROVNIK! Haos neviđenih razmjera, oglasila se sa ove lokacije, rat se nastavlja! Meteorolog Nedim Sladić dobio prijetnje smrću: “Ovo me neće zaustaviti, sve ću prijaviti policiji” HYPE TV PROGRAM ZA ČETVRTAK 4. JUL! Sandra Afrika će iznijeti sve KARTE NA STO u istoimenoj EMISIJI! PORODILA SE SANJA KUŽET! Sve obavljeno u strogoj tajnosti, rodila sina SAŠA MIRKOVIĆ JAVNO POTVRDIO! Bilal Brajlović ulazi na “Imanje” u Lisoviću! ACA LUKAS NAPRAVIO ŽURKU ZA PAMĆENJE U HRVATSKOJ! Pjevač nadmašio sva očekivanja! (VIDEO) Bilal Brajlović nakon odluke da učestvuje u “Imanju”: Ko me ne poštuje, ne poštujem ni ja njega SLIJEDI NALET EKSTREMNIH VRUĆINA Počinje ovog datuma, a trajaće 10 dana! PREKALJENO IME: I ON postaje UČESNIK rijalitija “Imanje” POZNATO! Evo kada Novak Đoković sutra izlazi na teren! MARIJA ŠERIFOVIĆ ODVELA SINA NA PRVO LJETOVANJE! Uživaju u luksuzu, a pridružila im se i ova pjevačica! RADNIK U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU DOBIO PLATU U IZNOSU OD 246.000 KM ZA MJESEC DANA: Pogledajte čime se bavi

Napustili kvalifikacije za Mundijal 2026: Vlada strahuje da će igrači pobjeći iz zemlje

Objavio: RHT
15/11/2023 10:40 AM

Samo nekoliko dana uoči utakmice s Marokom, fudbalska reprezentacija Eritreje povukla se iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Foto: Tanjug/AP 

Fudbalski savez Eritreje još nije objavio zvanično saopštenje, a na tu temu oglasile su se FIFA i Afrička fudbalska konfederacija u zajedničkoj izjavi.

Iako su se igrači čak tri mjeseca pripremali za kvalifikacije, na odluku o odustajanju presudan je uticaj imao Zemede Tekle, eritrejski komesar za sport i kulturu, izvijestio je “The Guardian”.

Glavni razlog za povlačenje reprezentacije je strah je da bi igrači mogli iskoristiti međunarodne utakmice kao priliku za bijeg i traženje azila.

Naime, u Eritreji je na vlasti represivni režim predsjednika Isaiasa Afverkija, koji je između ostalog poznat i po nametanju doživotne vojne službe mnogim građanima.

Više od 60 igrača je od 2009. godine zatražilo azil prilikom međunarodnih utakmica, posljednji slučaj zabilježen je krajem 2021. godine kad je pet fudbalerki Eritreje zatražilo azil u Ugandi.

BONUS VIDEP:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS