calendar

Petak 5. Jul, 2023

DETALJI O KORONAVIRUSU: Otkriveno da djeca imaju blaže simptome korone nego odrasle osobe

Objavio: RHT
25/10/2023 12:00 PM

Nova studija Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a otkrila je zašto su djeca obično pošteđena teških simptoma covida-19.

Foto: Ilustracija

U sklopu studije, naučnici su promatrali odgovor antitijela grupe dojenčadi koja je bila zaražena koronavirusom. Otkrili su da se imunološki odgovor dojenčadi nalazi u nosu, a ne u krvi kao kod odraslih. To smatraju objašnjenjem zašto djeca imaju blaže reakcije na bolest.

Virus obično ulazi u tijelo kroz nos ili usta. Ako virus uđe kroz nos, djeca se mogu braniti od “bolesti čim ona uđe u njihovo tijelo, prije nego što se proširi po ostatku organizma”, pojasnili su.

U istraživanju je sudjelovalo više od 80 beba i male djece.

“54 djece zarazilo se i imalo blage simptome, dok je njih 27, koji su imali negativan nalaz, poslužilo kao kontrolna grupa. U vrijeme infekcije, djeca su bila stara od mjesec dana do četiri godine, a polovica je imala devet mjeseci ili manje”, navodi se u studiji.

Studija je otkrila i da dojenčad i mala djeca proizvode odgovor antitijela koji traje dulje nego kod odraslih. Njihove razine antitijela su skočile i ostale visoke do 300 dana, dok odrasli proizvode antitijela koja u početku rastu, a zatim opadaju nakon nekoliko sedmica. Osim toga, djeca imaju više odgovora nazalnih protutijela nego odrasli, a odrasli imaju više upalnih citokina od djece. Citokini su proteini koji su povezani s teškim slučajevima i simptomima, prenosi Index.hr.

Bez obzira na ovakve rezultate, naučnici ostaju složni oko vakcinisanja djece protiv covida-19 i potiču roditelje da vakcinišu djecu protiv bolesti.

BONUS VIDEO:

Hypetv/ Vijesti.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS