Ne samo da je ukusan, nego i odličan za zdravlje: Kuhani kukuruz jača srce i kosti, pomaže mršavljenje, a dajemo vam i recept!
Kukuruz je namirnica koja se može pripremiti na mnogo načina, mada najveći broj ljudi voli da jede kuhani. Osim lijepog ukusa, kukuruz ima bogata hranljiva svojstva i pozitivno djeluje na zdravlje.
Shutterstock
Šolja kuhanog kukuruza sadrži samo 124 kalorije, što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma. Kukuruz ne sadrži holesterol i ima vrlo malo zasićenih masti. Bogat je gvožđem i vlaknima, folnom kiselinom i vitaminima C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malo soli.
Koristi za zdravlje:
1. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
2. Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
3. Kontroliše dijabetes i hipertenziju
4. Smanjuje mogućnost povratka hemoroida
5. Reguliše varenje
6. Jača kosti
7. Pozitivno utiče na kožu i vid
Recept za kuhani kukuruz
Sastojci:
Kukuruz u klipu
Voda
Malo putera i soli
Priprema:
U duboku šerpu sipajte do pola vode, stavite malo soli i ostavite da provri. Tada stavite klipove kukuruza i kuhajte 20-30 minuta, u zavisnosti od toga koliko je zreo. Ostavite u toploj vodi do serviranja. Klipove možete namazati sa malo putera i po želji posoliti.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/alo.rs