calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Potresna priča Miralema Keze iz Trusine: Supruga i ja smo ostali bez ičega! “Otišlo je sve, go sam ko lipa” “MIR VAŠIM DUŠAMA” Seka Aleksić SLOMLJENA OD BOLA zbog ogromne tragedije! Objavila sliku SUPRUŽNIKA koji su ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT POBJESNILA ANĐELA KRENULA NA SOFIJU! Terza se zaledio od šoka! HUMANOST BEZ GRANICA Prnjavorčani nude smještaj onima koji su bez domova ostali u poplavama Darko Lazić nije mogao biti uz Katarinu dok se PORAĐALA?! Isplivali novi detalji “MOJE MISLI I MOLITVE SU UZ TRAGIČNO NASTRADALE I NJIHOVE PORODICE!” Mira Škorić pružila podršku UNESREĆENIM LJUDIMA u Bosni i Hercegovini JANJUŠ HITNO HOSPITALIZOVAN! Doživio NESREĆU! Prva slika s lica mjesta! (FOTO) KAO BLIZNAKINJE SU! Svi ste videli MAJKU Ane Ćurčić, a tek da vidite NJENU SESTRU! One su IDENTIČNE Pokrenulo se novo klizište u Jablanici! (VIDEO) Aktivista iz Fojnice prije mjesec dana objavio ‘proročansku’ poruku o poplavama: “Rijeka i beton ne idu zajedno” ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Fatima otkrila planove: Kad se preselim u Sarajevo onda ću se zaposliti u … “NISAM GLUPA ŽENA” Potresna scena: Nermin iz sela Trusina, kojem je bujica odnijela štalu i stoku, dobio kravu Preminuli su zagrljeni: Ovo su Irmela i Jasmin, spasioci su njihova tijela pronašli ispod ruševina OTKRIVENA BRUTALNA INFORMACIJA O RASKIDU ANITE I ANĐELA! Isplivala sva SRAMOTA na vidjelo, dugo se ŠUTJELO o ovome (FOTO) Horde zla slave 37. rođendan: Uvijek su tu kada nešto treba za državu Bosnu i Hercegovinu, ljubavlju bodre FK Sarajevo, a imali su veliki ugled na YU sceni PRVO OGLAŠAVANJE ŽENE MILANA KALINIĆA! Nakon njene objave usijale se društvene mreže (FOTO)

RODITELJSKA PAŽNJA Ovo trebaju pogledati svi oni koji objavljuju fotografije djece na društvenim mrežama

Objavio: RHT
21/07/2023 11:25 AM

Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece.

Reklamna kampanja “ShareWithCare” (Dijelite s oprezom) prikazuje djevojčicu koja se pretvara u odraslu ženu zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Kampanja ima za cilj upozoriti i pozvati roditelje da ne objavljuju odnosno ne dijele fotografije i video snimke svoje djece na društvenim mrežama. Kada se jednom objave na internetu, slike, a često i drugi lični podaci, dostupni su u cijelom svijetu i bez ograničenja.

Kampanju je pokrenula kompanija “Deutsche Telekom” i objavljeni video postao je viralan, a upozorava na moguće posljedice tzv. “sharentinga”, odnosno dijeljenja snimaka djece od strane ponosnih roditelja. Video objavljen u sklopu kampanje “Deutsche Telekoma” pokazuje kako se pomoću umjetne inteligencije (AI) može lako manipulirati fotografijom djeteta. Te objave mogu dovesti do zlopotrebe odnosno krađe identiteta pa do dječje pornografije i do tzv. “deepfake” prijevara.

Priča o Elli, devetogodišnjoj djevojčici, predstavljena je kako bi se pokazale moguće negativne posljedice dijeljenja fotografija i video snimaka djece na internetu.

Slika 9-godišnje glumice, poslužila je kao osnova za slučaj. Uz pomoć najnovije AI tehnologije napravljen je deepfake djevojke. Deepfakeovi su videozapisi, slike ili čak zvukovi umjetno generirani strojnim učenjem.

Film inscenira i preuveličava društveni eksperiment koji se mogao dogoditi u istom obliku – jer je tehnologija za to danas odavno dostupna.

U videu pogledajte kako se “odrasla Ella” okreće iznenađenim roditeljima. Ona šalje upozorenje iz budućnosti i suočava majku i oca s posljedicama dijeljenja slika njihove djece na internetu.

Fotografije, video i audio snimci izmanipulirane zahvaljujući softwareu može modificirati ili rekonstruirati na izuzetno realistični način karakteristike i pokrete nekog lica ili tijela te vjerno oponašati određeni glas.

Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece, prenosi Maxportal”.

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS