calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Uspostavljena cestovna komunikacija Mostar – Jablanica za spasilačke službe i hitne slučajeve Dnevni horoskop za 6. oktobar 2024: Bik u ljubavnoj turbulenciji, Djevica mora da “presječe” TIM ZA SPAŠAVANJE IZ SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE SRBIJE PRITIČE U POMOĆ BOSNI I HERCEGOVINI po nalogu Aleksandra Vučića Maja priznala da je bila u DEPRESIJI zbog raskida sa Stanislavom: Osjećam se loše i bezvoljno! “Lažemo sami sebe” “To mi je STRAŠNA SLIKA koju zamišljam!” Vanja Bulić o OCU, GOLOM OTOKU I MAJCI koja je išla na DIVLJU KIRETAŽU (VIDEO) FILIPU CARU STIGLA ZABRANA?! Šokantni detalji, sve isplivalo u javnost (FOTO) “PONIO SAM 92 METKA I PLANIRAO SAM SVE DA IH ISKORISTIM”! Dječak-ubica Kosta Kecmanović do detalja ispričao kako je planirao zločin u “Ribnikaru”! SKANDALOZNO – Isplivao Anelin PRLJAV VEŠ! OVO će je UNIŠTITI! Novak Đoković se oglasio o katastrofalnim poplavama u BiH ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Dobro sam skijao! “Mogao sam u tome uspjeti” SLAĐA PORŠELINA POSTALA PEDALINA! Ovakvo PONIŽENJE nije doživjela u svojoj rijaliti karijeri! IZ ARHIVA Izvještaj o poplavama u dolini Neretve iz 1937. godine: Voda je srušila brdo, odnesene kuće… OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena

Znate li koje su najpopularnije lokacije u BiH na Instagramu? Saznajte sve njih iz top 50

Objavio: RHT
10/06/2024 12:59 PM

Najpopularnije lokacije u BiH

Web platforma “Get by bus” nedavno je objavila listu 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Bosni i Hercegovini. Na prvom mjestu našla se sarajevska Baščaršija, s više od 180 hiljada spominjanja.

Foto: Urduweb.org

Najpopularnije lokacije u BiH

Kako navodi Get by bus, oni su za ovo istraživanje odlučili umjesto gradova napraviti listu najpopularnijih znamenitosti. Služili su se različitim podacima na internetu, uzimajući prvobitno Google recenzije, a onda spominjanja i oznake na Instagramu.

Navedeni podaci odnose se na maj 2024. godine te su moguća neka odstupanja. Na kraju su sortirali lokacije prema broju spominjanja i dobili konačnu listu.

Tako se na prvom mjestu našla Baščaršija s čak 180.457 spominjanja, a slijede je planina Jahorina (172.905), Stari most u Mostaru (81.792), Termalna rivijera Ilidža (80.438) i O.C. Bjelašnica (76.715).

Top 10 lokacija na Instagramu (Screenshot/getbybus.com)
Top 10 lokacija na Instagramu (Screenshot/getbybus.com)

“Nema sumnje da BiH svake godine postaje sve popularnija turistička destinacija i sve to zahvaljujući fascinantnom spoju različitih kultura i netaknute prirode stvorenoj za nezaboravne fotografije. Od kupanja na vodopadima Kravice, skijanja na Jahorini i ispijanja turske kave na Baščaršiji, izbora je pregršt”, navodi Get by bus.

Zanimljiv je podatak i da se od 50 lokacija, čak sedam nalazi u Sarajevu, a ukupni broj spominjanja lokacija u BiH u odnosu na prošlu godinu porastao je za 15 posto.

Ostale lokacije (Screenshot/getbybus.com)
Ostale lokacije (Screenshot/getbybus.com)

Na listi najpopularnijih lokacija je čak 37 prirodnih znamenitosti, a najčešće aktivnosti su skijanje, pješačenje, izletništvo, razgledavanje i vodeni sportovi.

Etno selo Stanišići, Jablaničko jezero…

Lokacija koja se posebno istakla uoči turističke sezone je etno selo Stanišići, koje se popelo za 19 mjesta na listi s gotovo 15 hiljada novih spominjanja.

Također, istakli su i Jablaničko jezero, koje je ove godine nova lokacija na ovoj listi s gotovo 44.500 spominjanja. Lokacije koje se nisu plasirale ove godine u top 50 su planina Konjuh i rijeka Buna, no Get by bus navodi da ih vrijedi spomenuti jer se nalaze odmah ispod crte.

Pročitajte i: CIJENE PONOVO SKOČILE Papreno ljetovanje za četvoročlanu porodicu na Makarskoj rivijeri.

BONUS VIDEO:

(Get by bus/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS