
Zelena salata često se smatra simbolom zdrave prehrane jer je lagana, niskokalorična i bogata vlaknima i vitaminima. Ipak, liječnici upozoravaju da kod određenih zdravstvenih stanja može predstavljati rizik te da je neki ljudi trebaju konzumirati s oprezom ili izbjegavati.
Zelena salata i zdravlje
Rizik od bakterija i parazita
Zelena salata, posebno ona pakovana s oznakom „spremno za jelo“, više puta je bila povezana s trovanjima hranom. Može biti kontaminirana bakterijama poput E. coli, Salmonelle ili Listerije, što predstavlja poseban rizik za osobe s oslabljenim imunitetom.
Problemi s probavom
Kod osoba s osjetljivim želucem ili sindromom iritabilnog crijeva sirova salata može izazvati nadutost, grčeve i bolove. U tim slučajevima savjetuje se smanjen unos ili blaga termička obrada.
Bubrežni kamenci
Osobe sklone bubrežnim kamencima trebaju obratiti pažnju na unos lisnatog povrća, uključujući salatu, te se pridržavati preporuka liječnika ili nutricionista.
Ko treba poseban oprez
Trudnice, starije osobe, hronični bolesnici i osobe s oslabljenim imunitetom trebaju biti posebno oprezni jer ni industrijski obrađena salata ne garantuje potpunu sigurnost.
Savjeti za sigurniju konzumaciju
-
Birajte svježu salatu u glavicama umjesto pakovane
-
Operite listove neposredno prije jela
-
Kod osjetljive probave razmislite o kratkoj termičkoj obradi
Zelena salata ima brojne prednosti, ali nije jednako sigurna za sve. Ako imate hronične zdravstvene tegobe, vrijedi razmisliti o ograničavanju njenog unosa.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/A.H.