calendar

Utorak 30. Jul, 2023

Zatvoren sedmi Festival snimateljskih ostvarenja – Slika u pokretu (FOTO)

Objavio: RHT
20/12/2022 5:45 PM

Sedmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije, svečano je zatvoren ceremonijom dodele nagrada u Kulturnom centru Novog Sada.

Tom prilikom, dodeljene su i vredne nagrade. Prvog dana festivala na programu je bila novosadska premijera filma „Usekovanje“ i film „Strahinja Banović“, a direktori fotografije ovih filmova su nakon projekcije učestvovali u razgovoru sa publikom.

Drugog dana festivala publika je imala priliku da pogleda filmove „Trag divljači“ i „Nebesa“, zatim „Komedija na tri sprata“, kao i studentske kratkometražne filmove koji su se najviše istakli na polju vizuelnog prikaza filmske naracije u godini za nama.

Osim filmova, organizovana je i prezentacija filmske opreme, pa su svoje proizvode prezentovali Arri, Sony, Zeiss, Angenieux, Small HD i drugi, a ulaz je bio slobodan.

Trećeg dana festivala održan je sastanak Srpske asocijacije snimatelja i masterclass Miladina Čolakovića SAS „Filmska fotografija između vizuelnog i dramskog“, a publika je mogla da razgovara sa direktrorom fotografije Dušanom Ivanovićem SAS.

Poslednjeg dana, kada je i zatvoren festival, dodeljene su nagrade. Za rad na filmu „Usekovanje“ direktoru fotografije Marku Milovanoviću dodeljena je glavna nagrada za snimateljski rad.

Specijalna nagrada za snimateljski rad otišla je u ruke Jeleni Stanković, direktorke fotografije filma „Strahinja Banović“, a nagrada za nsimateljski rad u sleekciji studentskih kratkometražnih filmova pripala je Vladimiru Đuriću za film „Krotki“ i Džejlanu Ibrahimoviću za film „Dok sunce izlazi“.

Zlatna, srebrna i bronzana plaketa za snimateljski rad u TV serijama pripale su: Aleksandru Karauliću za seriju „Nečista krv“, Igoru Maroviću za seriju „Blok 27“ i Marku Mladenoviću za seriju „Besa 2“.

Nagrada za najbolji snimljeni rad u manjinskoj srpskoj koprodukciji dedeljena je filmu „Stric“, direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

Nagrada za životno delo VII Festivala snimateljskih ostvarenja pripala je direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću, za doprinos u kinematografiji.

Poslednjeg dana usledile su i projekcije filmova „Ala je lep ovaj svet“ i „Zima jednog proleća“.

Festival “Slika u pokretu” održan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, grada Novog Sada kao i Filmskog centra Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS