
Ovo povrće sadrži enzime i sulfensku kiselinu. Kako navodi Healthline, kada ga režete, oni se kombinuju i stvaraju sin-propanetial S-oksid, koji se pretvara u sumpornu kiselinu kada dođe u dodir sa zaštitnim slojem očiju.
Zašto plačemo dok režemo luk
Upravo zbog toga oči počnu suziti kako bi “isprale” kiselinu. Kuharica Erica Wides navela je da načina pomoću kojih ćete spriječiti plakanje tokom rezanja luka.
Prvi je korištenje vrlo oštrog noža. Što je nož oštriji, manje ćete plakati. Drugi način je taj da koristite pravilnu tehniku rezanja, a to znači da kada režete luk, morate rezati prema naprijed, klizećim pokretom.
Nož trebate gurati skroz prema dolje pa naprijed umjesto da njegova oštrica ide direktno kroz luk. Ovako sprečavate oštećenje ljuske luka, a samim tim i otpuštanje enzima i sulfenske kiseline.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/A.H.