calendar

Četvrtak 8. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
USVOJILA 47 SINOVA A JEDNU DJEVOJČICU: Ovako izgleda jedina kćerka Esme Redžepove Koje zemlje imaju najviše medalja na Olimpijskim igrama: Hrvatska najbolja u regionu Amerikanci nakon drame “okrenuli” Srbiju i plasirali se u finale olimpijskog turnira OTKRIVENO SA KIM JE ČOLA IZGUBIO NEVINOST Šokiraćete se kada saznate istinu, zavela ga djevojka iz Mostara DIJAMANTI SU ZAŠTITNI ZNAK JELENE ĐOKOVIĆ: Ima čitavu kolekciju, a evo kolika im je vrijednost ANELI HITNO MORALA KOD LJEKARA! Pojavio joj se veliki problem nakon izlaska iz rijalitija, sve obavila tajno! ŠOK! Srbijanski sportista se utopio tokom takmičenja u Americi LIDIJA VUKIĆEVIĆ SE SKINULA U 62. GODINI! U minijaturnom bikiniju pokazala čime raspolaže, atributi sjevaju na sve strane! ZEMLJOTRES POGODIO PELJEŠAC: Oglasila se Seizmološka služba, prve informacije Policijski službenici iz Bosne i Hercegovine spasili ženu od utapanja u Makarskoj ZADOBILA ŠOKANTNE POVREDE! Pjevačicu kćerka ubola u oko, ovo svi detalji Saša Mirković PODSJETIO NA VAŽNU STVAR! Ovo je NAJVEĆI USPJEH koji je postigao: Riječ je o LJUBAVI, a NE O MRŽNJI (FOTO) U Španiji razbijena banda iz BiH: Muškarci prisiljavali žene da kradu za njih Darko Lazić progovorio o dojavi o podmetnutoj bombi u Tuzli! Dotakao se i TRUDNE SUPRUGE: Ovo teško podnosi… IVAN PRESPAVAO KOD MILJANE? Marija Kulić otkrila detalje njihovog odnosa PALA U DEPRESIJU I RASKRINKALA DOGOVORE: Takmičarka rijalitija otkrila tajne bivših cimera!

Zašto nas češće boli glava kad je vrućina?

Objavio: RHT
08/08/2024 7:15 PM

Zašto nas boli glava kad je vrućina?

Glavobolje nisu rijetka pojava, a po vrućem vremenu javljaju se osam puta češće.

Foto: Freepik 

Osim što otežavaju rad i koncentraciju , nisu nimalo ugodne. Terapeutkinja Polina Shubina objasnila je zašto glava može jako da nas boli kad je vruće.

Zašto nas boli glava kad je vrućina?

Prvi razlog je visoka temperatura.

“Bilo koji organizam reaguje na toplinu širenjem krvnih sudova i posljedičnim padom krvnog pritiska. Kada je krvni pritisak prenizak, nedovoljno krvi dopire do svih dijelova tijela. Kao rezultat, ćelije ne primaju dovoljno kiseonika i hranjivih materija, što može biti okidač za glavobolju”, kaže Shubina.

Drugo, na vrućini se znojimo, gubimo tečnost i važne minerale. Povećava se protok krvi, a smanjuje se krvni pritisak, uzrokujući tako glavobolje kod nekih ljudi.

Šta je migrena i koji su njeni uzroci?

Kako ublažiti glavobolju usljed nagle promjene vremena?

Velika temperaturna razlika između spoljašnjeg vazduha i onoga iz zatvorenih klimatizovanih prostora takođe je potencijalni okidač za glavobolje.

Ako je razlika veća od pet stepeni, preporučuje se da obučete dodatni sloj odjeće kako bi vam bilo toplo sve dok se vaše tijelo ne aklimatizuje na niže temperature.

Kako izbjeći glavobolju po vrućini?

  • Pijte dovoljno tečnosti
  • Izbjegavajte boravak u zagušljivim prostorima
  • Nosite lagane i svijetle materijale
  • Ako patite od visokog krvnog pritiska, ne zaboravite da uzmete lijek
  • Istuširajte se mlakom do hladnijom vodom
  • Izbjegavajte boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, kad je sunce najjače.

Pročitajte i: Ovo su četiri jasna znaka da niste sretni u braku.

(Espreso/hypebih/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS