Ovi izuzetni plodovi često se kupuju kao pokloni i dio su japanske luksuzne kulture darivanja voća kolegama, šefovima, klijentima, prijateljima…

Gotovo 3500 eura koštala su dva manga iz prefekture Miyazaki, koji je prije dvije godine prodat na japanskoj dražbi. Poznato po svojoj vrhunskoj kvaliteti i iznimnom okusu, ovo sočno voće često se naziva jaje sunca, zbog svoje posebne boje i savršene kore bez mrlja.
Voće koje košta 1750 eura!
Miyazaki mango stvar je prestiža i predmet želje bogataša, a iako na dražbama može dostići lude cifre, u ekskluzivnim trgovinama se nađe po prijateljskim cijenama od 30 eura.
Jaje sunca se bere svake godine u prefekturi Miyazaki između aprila i avgusta. Za razliku od žutog manga, uobičajenog u jugoistočnoj Aziji, Miyazaki mango ima crvenu koru nalik jabuci. Kako bi postao simbol prestiža, voće se uzgaja posebnim poljoprivrednim tehnikama i prolazi stroge mjere kvalitete.
Najskuplji mango na svijetu nema dugačku tradiciju. Historija uzgoja manga u Miyazakiju relativno je nova – započela je tek 1980-ih. Taj je kraj nadaleko poznat po proizvodnji voća, zahvaljujući blagoj klimi, obilju sunčeve svjetlosti i idealnoj količini padalina, što ga čini savršenim za uzgoj kumkvata, ličija i – manga.
Proces uzgoja započinje pažljivim odabirom mladica, koje se sade u hranjivo tlo i stavljaju u staklenike radi zaštite od lošeg vremena i štetočina. Poljoprivrednici nerijetko unajmljuju pčele za oprašivanje, kako bi plodovi bili što veći.
Uspješan uzgoj zahtijeva i druge uvjete – stabilnu temperaturu u stakleniku, obilje ventilacije te optimalnu vlagu. Svaki mango mora dobiti pravu količinu sunčeve svjetlosti kako bi razvio crvenu boju i slatki okus, a drveće se redovno orezuje, gnoji i zalijeva. Nakon berbe plodovi se pažljivo pakuju i prevoze na tržište, uz stroge mjere kontrole kvalitete.
U cijelom procesu upravo je pažnja prema detaljima ključ stvaranja najboljeg Miyazaki manga koji ima iznimno kremastu teksturu, mirisnu aromu i izuzetno sočnu pulpu.
Visok nivo šećera daje pak nevjerovatno sladak i bogat okus. Iako svi prolaze stroge kontrole, samo najbolji primjerci dobijaju titulu taiyo no tamago (jaje sunca) i svake se godine u aprilu prodaju na aukciji u veleprodajnoj tržnici Miyazakija. Ovi izuzetni plodovi često se kupuju kao pokloni i dio su japanske luksuzne kulture darivanja voća kolegama, šefovima, klijentima, prijateljima i porodici.
Običaj darivanja voća potječe iz šintoističkih i budističkih praksi koje nalažu prinošenje darova, kako na kućne oltare (butsudan), tako i bogovima na festivalima. Zbog velike potražnje i ograničene dostupnosti, jaje sunca je teško nabaviti izvan Japana, a troškovi dostave, carine i porezi dodatno povisuju cijenu.
BONUS VIDEO:
(Avaz.ba/Hypebih.ba/A.Hu.)