calendar

Petak 11. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“ALIGATORI LUTAJU PO DVORIŠTU, GARAŽAMA..” Stanija opisala stravične scene poslije uragana “Milton” na Floridi, pa otkrila potresnu poruku svoje majke! Doktor tvrdi: Ovaj dio tijela otkriva veličinu spolnog organa Neočekivani susret Federera i Đokovića u Šangaju: “Gdje si, starče” (VIDEO) Memo Haljevac zagrmio: Gdje su sad ljudski lešinari kada je umrla baka Mara? Ko će platiti sahranu, jer su na njoj zaradili! OBJAVLJENE NAJNOVIJE INFORMACIJE O MATOROJ: Otkriveno šta joj se desilo sa TIJELOM! EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: Janjuš o životu u Njemačkoj! Da li čeka dijete? Šta kaže za Aneli i Maju? OTAC BRAĆE MATIĆ OTKRIO ZBOG ČEGA SU ONI SLIJEPI! Rekao dugo čuvanu tajnu, pa otkrio jezive detalje: “Oni su otrovani!” Sve je uništeno: Pogledajte štetu u Jablanici koja se procjenjuje milionima Englez dijeli pravdu na meču BiH – Mađarska, već je jednom sudio “Zmajevima” Puca između Elmedinovih žena: Ovo je dokaz da me niko ne doživlja Zera detaljno opisala SUKOB sa Breskvicom: Va Vani priznala u kakvom su sada odnosu! (VIDEO) Ispovijest heroja: Sabahudin Sabko spasio četiri života! Đoković teže od očekivanog došao do pobjede: Zakazao polufinale s Amerikancom Ša izgorio od LJUBOMORE: Nazvao Mionu RAZMAŽENIM DERIŠTEM! Nema razloga za strah: Hirurg nakon laserske operacije istu operaciju obavio na sebi (VIDEO) Svađa u rijalitiju zbog lične higijene: Stavljena na stub srama! “Nisi napolju, nego ovdje u prljavštini – dobićeš vaške pa ćemo svi da naj**emo”

Vlada FBiH danas donosi odluku o otvaranju dionice puta M17 Jablanica – Mostar: Cesta će biti otvorena samo noću!?

Objavio: RHT
11/10/2024 12:45 PM

Otvaranje dionice puta M17

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je u Dnevniku D Federalne televizije da je na putu M17 uspostavljena potpuno komunikacija. Riješeni su problemi koji postoje, međutim, upravo zbog akcija spašavanja ne puštaju saobraćaj, osim za interventna vozila.

Otvaranje dionice puta M17 / Foto: Klix

Foto: Klix

Otvaranje dionice puta M17

Dodao je da bi Vlada FBiH danas trebala da se donese odluku da po noći od 19 do 7 sati ujutro promet može odvijati slobodno. A da u narednih nekoliko dana, dok su u prilici da rješavaju situaciju, u toku dana ne bude prometa.

Nikšić je naveo da će ta dionica puta M17 zahtijevati presvlačenje asfaltom i da je u ovom trenutku nasut onaj dio puta u Komadinovom vrelu. Koji je bio odnesen i probijena komunikacija ispod željezničkog nadvožnjaka koji je bio potpuno zatrpan kamenjem.

”Jučer smo imali jedan sastanak na kojem je bio direktor Željeznica, direktor Cesta Federacije i jedan od izvršnih direktora Autocesta. Razgovarali smo na temu i sanacije dionice M17, ali i ove dionice željezničke pruge. Moram reći da smo informirani kako je željeznička pruga od Konjica do Donje Jablanice potpuno u funkciji. Kao i iz Mostara do ovog dijela u Komadinovom vrelu gdje je praktično prekid. Neće biti problem sanirati kad dođemo u fazu da saniramo.”, rekao je Nikšić.

Istaknuo je da je šteta ogromna i da je procijenjena na gotovo tri milijuna samo infrastrukturno. Pri tome Željeznice svakim danom oko 270.000 KM gube zbog toga što ne ide transport.

U komunikaciji smo i sa Svjetskom bankom

”Mislim da smo našli način kako da taj dio riješimo, u komunikaciji smo i sa Svjetskom bankom. U startu je procjena bila tri do četiri mjeseca da to uspostavimo. Ne želim i ne smijem sad nešto biti preoptimističan, ali neće sigurno trajati toliko. Najgora, uvjetno rečena, varijanta je tri mjeseca, mislim da ćemo to smanjiti”, kazao je Nikšić.

Kad su u pitanju privredni objekti federalni premijer je naglasio da je svako radno mjesto je isto važno za Vladu, bilo da je u javnom ili privatnom sektoru.

”Danas smo razgovarali da premijer, odnosno ministar obrta i poduzetništva izađu ujutro. Ako već nisu danas, sa javnim pozivom da se prijave sve kompanije koje su pretrpjele štetu. Proračun je, nažalost, ograničen u situaciji kad je već skoro kraj godine, kad su značajna sredstva i potrošena. U svakom slučaju ćemo pokušati da iznađemo određena sredstva za očuvanje radnih mjesta. Da pomognemo tim kompanijama da se vrate u normalan proces proizvodnje”, naveo je Nikšić.

Interes EU da pomogne

Dodao je da postoji i interes Evropske unije da pomogne te da to ne bi smjelo biti vezano za bilo kakvu politiku, za bilo kakve političke odluke.

”I činjenica da smo otvorili pregovore stvorila nam je određene pretpostavke. Imamo jako puno komunikacija. Prije par dana sam bio i s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, koji je praktično zatrpan tim pozivima i ponudama. Siguran sam da će Evropa pokazati u ovom trenutku solidarnost. Naravno, ne treba zaboraviti ni zemlje regiona”, rekao je Nikšić.

Podcrtao je da su na području općina Jablanice i Konjica još uvijek u toku akcije spašavanja i traženja nestalih, dok je u tri općine Srednjobosanskog kantona – Fojnici, Kreševu i Kiseljaku – u toku raščišćavanje i sanacija nekih stambenih, infrastrukturnih i drugih objekata. Poručio je da će institucije pomoći porodicama koje su ostale bez svojih domova te da je imao priliku da komuniciram s njima i da čujem kroz kakve traume prolaze.

”Naravno da ima nekoliko stvari kroz koje moramo proći i tražiti. Jedan je da tražimo neke lokacije na kojima ćemo ljudima omogućiti da ponovo izgrade, odnosno da država pomogne, da li s montažnim objektima, da li bi oni htjeli sad da rade neke nove objekte ili tamo gdje to nije moguće, gdje imamo druge načine, da se pronađu lokacije, izgradi stambena zgrada gdje bi ljudi bili zbrinuti i imali krov nad glavom i na neki način osjetili sigurnost da im se bar ova kataklizma i ovo što se desilo ne može ponoviti”, rekao je Nikšić.

Pročitajte i: IN MEMORIAM Jablanica i BiH neće zaboraviti rahmetli Ernada Begovića koji je uvijek bio tu za sve: “Nismo ni znali kakvi su heroji među nama”.

BONUS VIDEO:

(FTV/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS