calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Maja priznala da je bila u DEPRESIJI zbog raskida sa Stanislavom: Osjećam se loše i bezvoljno! “Lažemo sami sebe” “To mi je STRAŠNA SLIKA koju zamišljam!” Vanja Bulić o OCU, GOLOM OTOKU I MAJCI koja je išla na DIVLJU KIRETAŽU (VIDEO) FILIPU CARU STIGLA ZABRANA?! Šokantni detalji, sve isplivalo u javnost (FOTO) “PONIO SAM 92 METKA I PLANIRAO SAM SVE DA IH ISKORISTIM”! Dječak-ubica Kosta Kecmanović do detalja ispričao kako je planirao zločin u “Ribnikaru”! SKANDALOZNO – Isplivao Anelin PRLJAV VEŠ! OVO će je UNIŠTITI! Novak Đoković se oglasio o katastrofalnim poplavama u BiH ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Dobro sam skijao! “Mogao sam u tome uspjeti” SLAĐA PORŠELINA POSTALA PEDALINA! Ovakvo PONIŽENJE nije doživjela u svojoj rijaliti karijeri! IZ ARHIVA Izvještaj o poplavama u dolini Neretve iz 1937. godine: Voda je srušila brdo, odnesene kuće… OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači”  ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri kažu da nemam snage, a sam oborim drvo i izrežem ga! “SVE DOKUMENTOVANO”

VISOKI PREDSTAVNIK EU BOREL: Nisam izneo rasističke i kolonijalističke komentare kada sam rekao da je „EU vrt, dok je ostali svet džungla od koje se Evropa mora braniti“

Objavio: RHT
18/10/2022 5:45 AM

Visoki predstavnik EU Žozep Borel odbacio je tvrdnje u nekim medijima i društvenim mrežama da je izneo “rasističke, kolonijalističke i stavove o nadmoći belaca”, kad je studentima diplomatije Koledža u Brižu poručio da je “Evropska unija vrt”, dok je dobar deo ostalog sveta “džungla”, od koje se Evropa mora braniti.

Foto: Screenshot Youtube

Borel je to novinarima rekao po završetku zasedanja šefova diplomatija EU, objasnivši da je njegova poruka bila da se „Evropa i ubuduće mora što snažnije angažovati da spoljnom svetu dokaže prednost svog poretka političke slobode, ekonomskog boljitka i socijalne zbijenosti, solidarnosti“.

„Evropska unija je posle Drugog svetskog rata izgradila taj poredak u kojem Evropljani imaju povlasticu, prednost da žive“, istakao je visoki predstavnik EU.

A to nije slučaj u mnogim delovima sveta, dodao je, rekavši da ima modela društvenog uređenja sličnog Evropi i naveo kao primer Kanadu i Australiju.

Borel je saopštio da su šefovi diplomatija EU odlučili da uspostave mehanizam za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika u centrima unutar Unije i preneo stav da je „glavni zadatak EU da pomogne Ukrajini da se odbrani“.

Visoki evropski predstavnik je kazao da „Rusija moralno i politički gubi rat“ u Ukrajini.

On je prethodno na zasedanju ministara odbrane NATO takođe rekao da „Putin gubi rat i vojno“ i da će „ruska vojska biti uništena ako posegne za nuklearnim oružjem“ što je izazvalo kritike i u diplomatskim krugovima NATO jer je stav da se ciljevi i strategija Zapada u tom ratu ne iznose na videlo.

Borel je izjavio da je „s velikom nelagodom“ dočekao tvrdnje da je „rasista, kolonijalista i čak neokonzervativac pristalica belačke supremacije“.

„Moja poruka studentima diplomatije na Koledžu u Brižu je bila da se EU mora angažovati sa zemljama gde nema političkog, ekonomskog i socijalnog blagostanja zato što se ne mogu izgraditi dovoljno visoki zidovi oko Evrope da bi ona postala neko ostrvo, izolovano od sveta“.

„Bila je to poruka protiv Evrope tvrđave“, rekao je Borel i dodao da je zatražio da buduće diplomate budu angažovane u svetu „da bi predočile prednosti našeg poretka utemeljenog na slobodama, a koji je sad sučeljen s nadmetanjem s drugim političkim modelima u svetu, kao i opasnostima i pretnjama“.

On je dodao da „rat u Ukrajini dokazuje da je EU sučeljena s opasnostima i pretnjama“.

Komentari i kritike Borelove izjave o „Evropi vrtu“ i mnogim delovima sveta kao „džungli“ su bili vrlo oštri takodje u mnogim zemljama izvan Evrope i danas je na redovnom brifingu za novinare u Briselu portparolima Evropske komisije postavljeno pitanje da li predsednica EK Ursula fon der Lajen deli ovakvo mišljenje visokog predstavnika EU i da li i dalje u njega ima poverenja.

Portparolka EK Dana Spinant je uzvratila da „naravno, predsednica EK ima puno poverenje“ u Borela.

EU prikuplja dokaze o navodnoj prodaji iranskih dronova Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je da Unija prikuplja dokaze o tome da Iran navodno prodaje dronove Rusiji, i da će odgovoriti ako se optužbe pokažu kao istinite.

„Pratimo veoma pomno ovo korišćenje dronova. Prikupljamo dokaze, i bićemo spremni da reagujemo sa svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, izjavio je Borel, ali nije rekao na koja sredstva misli.

Borel se obratio novinarima nakon sastanka šefova diplomatija EU u Luksemburgu kojim je on predsedavao.

Na sastanku je odlučeno da EU uvede sankcije iranskim zvaničnicima za koje se smatra da su odgovorni za nasilno ponašanje prema učesnicima antivladinih demonstracija u Iranu.

Prema Borelovim rečima, skupu se preko video-linka obratio šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, i to iz skloništa. Kuleba je osudio rusku upotrebu dronova-samoubica.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS