calendar

Subota 17. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
IMALA ODNOS S DVA MUŠKARCA PRED KAMERAMA! Rijaliti talmičarka na rubu srama: Ostat ćeš upamćena po trojci u tuš kabini! Ilon Mask iznenadio videom: Njegov ples s Trampom pogledalo 120 miliona ljudi Elmedin rekao Jani da hoće da joj pravi djecu! Fatima prevrće očima i pije kafu kao da je posljednja! MRAČNE TAJNE MIONE JOVANOVIĆ! Šokantni detalji iz njene prošlosti! Ša će poludjeti MAJA MARINKOVIĆ ZAPALILA U ZAGREB NAKON SVAĐE! Na taksi potrošila 500 eura, Stanislavu upala u kuću u cik zore Evo šta se događa s Melinom nakon razvoda od Harisa Džinovića: Zanijemićete od šoka, a ovo prezime sada nosi HITNO HOSPITALIZIRAN PJEVAČ! Zaražen opasnim virusom: “Nekoliko puta sam padao u nesvijest, nisam znao ni kako se zovem” ŠAMARAO JU JE PRED CIJELIM AUTOBUSOM! Nakon strašnog premlaćivanja oglasila se Tara Simov – JEZIV SNIMAK ISPLIVAO U JAVNOST! BIO SAM S OŽENJENIM GLUMCEM Uroš Stanić sve priznao, više ne želi šutjeti! Majmunske boginje bliže nego ikada: Evo šta trebate znati o ovom virusu UZNEMIRUJUĆ SNIMAK NASILJA! Nakon žestokog sukoba, muškarac udario ženu u glavu usred autobusa u Beogradu! OVDJE SU ODRASLI ĐOLE I GAGI ĐOGANI! Djetinjstvo su proveli u trošnoj kući u ovom naselju, a evo šta su komšije rekle za njih! “U dugovima sam! Liječio sam se od kocke!” Miki Đuričić otkriva da li se vraća u rijaliti?! “VOZIO POD UTICAJEM ALKOHOLA, DAO LAŽNI ISKAZ!” Policija se oglasila povodom saobraćajke Tonija Bijelića, skandalozni detalji! ŠOK! JANJUŠ SE DIREKTNO OBRATIO ANELI?! Slomio se i iznio šta mu je na duši, nije mogao više da izdrži! Tarik Filipović sa bosanskog ćilima: Srce Sarajeva se osjeti na svakom koraku

VEČERAS POČINJE 30. SFF: Velike gužve ispred BKC-a

Objavio: RHT
16/08/2024 9:40 AM

Velike gužve ispred BKC-a

Već u ranim jutarnjim satima formirao se veliki red ispred Bosanskog Kulturnog Centra u Sarajevu.

Foto: SFF

Velike gužve ispred BKC-a

Naime, u našem glavnom gradu, ali i šire, svi željno iščekuju večerašnji početak 30. Sarajevo Film Festivala. Kao i svoje ulaznice za predstojeće projekcije u sklopu SFF-a

Službeno otvaranje 30. Sarajevo Film Festivala je večeras u 20 sati. 

Danas će biti održana i prva projekcija za medije filma “Nakon ljeta”, dok će večeras premijerno biti prikazana projekcija u Narodnom pozorištu Sarajevo i ljetnim kinima.

In Memoriam Abdulahu Sidranu

Dan prije svečanog otvorenja 30. SFF-a, sinoć je u Ljetnom kinu Coca-Cola, u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo i Udruženjem filmskih radnika BiH, prikazan je film „Kuduz“. In Memoriam Abdulahu Sidranu (1944-2024). Ulaz na projekciju je, kao poklon publici, bio besplatan.

Rođen u Sarajevu 1944., akademik Abdulah Sidran iza sebe je ostavio opus neprocjenjive vrijednosti. Prva književna djela objavio je početkom sedamdesetih, dok se na filmu kao scenarist pojavljuje 1979. Tokom osamdesetih profilirao se kao jedan od najtraženijih scenarista u Jugoslaviji. A jedan od njegovih vrhunaca svakako je scenarij za film „Kuduz“.

„Imao sam privilegiju da živim u Sidranovom vremenu. Ovdje su mnogi, njegova familija, prijatelji i saradnici kroz koje i dalje živi i koji ga i dalje vole. Sa nama su mnogi koje je svojim talentom okupio u filmu kojeg ćemo ponovo gledati.“, rekao je prije početka projekcije reditelj filma Ademir Kenović.  

Radnja ove tragične ljubavne priče odvija se u sumornim predgrađima. Badema, lijepa lokalna zavodnica, upoznaje Bećira Kuduza koji je tek oslobođen iz zatvora. Ni njihova razlika u godinama niti činjenica da Badema ima kćerku čiji je otac nepoznat ne mogu ih spriječiti da budu zajedno.

Velika srebrna Arena

Međutim, njihova životna očekivanja potpuno su različita. Dok Kuduz sanja da pokrene građevinsku firmu, Badema želi raditi u lokalnom bistrou gdje nikada nije dosadno. Film je inspirisan životnom pričom Junuza Keče.

U filmu, za koji scenarij uz Sidrana potpisuje i reditelj Ademir Kenović, glavne uloge imaju Slobodan Ćustić i Snežana Bogdanović. Uz njih pojavljuju se i Božo Bunjevac, Branko Đurić, Ivana Legin te Mustafa Nadarević. Te 1989. film je bio nominiran za Evropsku filmsku nagradu u kategoriji Mladi film… Na Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom srebrnom Arenom.

Podsjetimo, 30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. avgusta 2024. godine.

Pročitajte i: Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala: Odavde u svijet odlazi jedna pozitivna slika grada.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS