calendar

Sreda 31. Jul, 2023

U Sarajevu osvanuli plakati koji veličaju bivšu SFRJ i jugoslovenski identitet: “Ima nas”

Objavio: RHT
31/07/2024 10:59 AM

U Sarajevu osvanuli plakati

U Sarajevu su jutros osvanuli plakati na kojima se vide simboli bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, na kojima piše da još uvijek ima Jugoslovena.

Foto: Klix

Ideju je osmislio samoprozvani sarajevski ogranak Narodnog pokreta “Jugosloveni” koji se oglasio saopćenjem.

U Sarajevu osvanuli plakati

“Mi, Jugosloveni Sarajeva, dugo smo bili zavedeni raznim lažnim jugoslovenskim organizacijama i pokretima. Koji su održavali sjećanje na našu Jugoslaviju dok su iza kulisa dodatno radili na raspirivanju međunacionalne i međuvjerske mržnje. Koja je koštala života našu domovinu. Tražili smo ozbiljnu organizaciju koja se bavi jugoslovenstvom i nasljeđem SFRJ, čiji rad tehnički i organizaciono prevazilazi društvene mreže.” – navodi se u saopćenju.

Ističu da su u Narodnom pokretu “Jugosloveni” pronašli istinsku klicu jugoslovenstva “oko koje smo se nekad okupljali. I koju nam je Tito ostavio da njegujemo”.

Dodaju da ono što ovaj Pokret izdvaja od svih drugih organizacija jeste da se jedini bavi jugoslovenstvom. A ne pukom održavanjem sjećanja na “neka ljepša vremena” i koji se, kako ističu, iskristalisao kao čuvar i baštinik svih tekovina koje sobom nosi jugoslovenstvo.

Poziv svim Jugoslovenima

Pozvali su sve Jugoslovene Bosne i Hercegovine da stanu uz sunarodnike okupljene oko ovog Pokreta u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

“Različitosti koje su postojale u socijalističkoj Jugoslaviji su bile njeno najveće blago. Najveće kulturološko i civilizacijsko postignuće naše zajedničke zemlje. Kakvo nije do sada uspjela da dostigne ni jedna zemlja na ovom svijetu, bez obzira na njen stepen kulturološkog, civilizacijskog i tehnološkog razvoja.” – navodi se.

Napomenuli su da je Bosna i Hercegovina nekada disala jugoslovenstvo.

“Dišimo ga i mi, danas”, zaključili su iz Narodnog pokreta “Jugosloveni”.

Pročitajte i: Na Olimpijskim igrama 2024. danas nastupaju Lana Pudar i Aleksandra Samardžić: SRETNO NAŠE DAME.

BONUS VIDEO:

(Klix/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS