calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
OBEZBJEĐENJE JEDVA SAVLADALO TERZU! Neviđeni haos u rijalitiju! Lomi sve pred sobom i nasrće na učesnike! Ovo je Lejla Zalihić koja je plivala tri kilometra kroz nabujalu vodu kako bi spasila svoju kćerku Aca Lukas najavio HAOS u Nikšiću! SPECIJALNA GOŠĆA izlazi na binu, evo o kome je riječ! (VIDEO) Pogledajte kako radi Civilna zaštita Republike Srpske u Donjoj Jablanici: Spasiocu voda skoro do ramena CRNA SUBOTA Poginuo radnik rudnika u Omarskoj! Iz rijeke Željeznice na Ilidži izvučeno tijelo žene ALEKSANDRA NIKOLIĆ APELUJE ZA POMOĆ NASTRADALIM U POPLAVAMA U BIH! “Zajedno smo jači”  ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Elmedin: Hejteri kažu da nemam snage, a sam oborim drvo i izrežem ga! “SVE DOKUMENTOVANO” Lejla Zalihić o borbi za život: Muž i kćerka su živi, svekrvu još nisu našli Jala Brat posjetio punkt Crvenog križa u Vogošći: Pozvao sve da pomognu nastradalim u poplavama “U filmu ‘Stravično’ naći će se PJESMA KOJU SAM NAPISAO PRIJE 35 GODINA!” Aca Lukas otkrio DIO IZNENAĐENJA koje vas očekuje! (VIDEO) “MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na špekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala MILJANA NAJAVILA HAOS! Planira NAPAD na Sofiju? Isplivao VIDEO! Marija Šerifović otkazala koncert u Sarajevu za 28. decembar: Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati Poplave u BiH: Žrtve sve brojnije, ali i pitanja Amra Jahić, supruga imama iz Donje Jablanice: Plivala sam sa djetetom do munare, tamo više nema života

U EU od 2024. stiže velika promjena oko punjača za mobitele, laptope, tablete…

Objavio: RHT
30/12/2023 11:20 PM

Od naredne godine, svi mobiteli, tableti i kamere morat će imati jednak punjač.

USB-C postaje standard u Evropskoj uniji i svi će mu se morati prilagoditi. Podsjetila je na to današnjom objavom i Evropska komisija.

“Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: ‘Oprosti, nemam taj kabal'”, piše Evropska komisija, dodajući da se učinci već vide.

Ova odluka donesena je prije nekoliko godina, ali su proizvođači dobili vremena za prilagodbu. Vijeće EU dalo je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje još ranije.

“Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada”, izjavio je prošle godine Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. januara, jer proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagodbu.

“Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU morat će biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosna računala”, objavio je Evropski parlament u oktobru.

USB-C punjači su najčešći i najstandardniji način punjenja i spajanja mobitela i druge elektroničke opreme. Popularni iPhone imao je drugačiju vrstu punjača, ali su već ove godine u EU počeli prodavati mobitele s USB-C punjačem i tako se prilagodili novim standardima.

BONUS VIDEO:

Hype bih.ba/Vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS