calendar

Ponedeljak 19. Avgust, 2023

U BiH upaljeni narandžasti i crveni meteoalarm

Objavio: RHT
15/07/2024 9:20 AM

Narandžasti i crveni meteoalarm

U našoj zemlji danas će preovladavati sunčano i vruće vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost.

Foto: Meteologix.com

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), poslijepodne se ponegdje u Bosni mogu očekivati izolovani lokalni pljuskovi.

Upaljen narandžasti meteoalarm

“Vjetar će biti slab, u Hercegovini uglavnom jugozapadni, dok će u ostalim područjima puhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnje temperature zraka će se kretati od 20 do 26 stepeni, na jugu i sjeveru do 28, dok će dnevne temperature biti između 32 i 38 stepeni, na jugu čak i do 41 °C”, navode iz FHMZ-a.

U Sarajevu će biti sunčano i vruće, sa jutarnjom temperaturom oko 21 stepen, a dnevnom oko 36 °C.

“Očekuju se dnevne temperature zraka između 35 i 42 °C. U većem dijelu zemlje temperature će biti u granicama narandžastog upozorenja, ponegdje i crvenog, sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 35 °C. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, lokalno je izdano crveno upozorenje sa maksimalnim dnevnim temperaturama iznad 38 °C, dok će u Hercegovini temperature prelaziti 40 °C. U većem dijelu zemlje očekuju se i tropske noći, kada će minimalna temperatura zraka biti veća ili jednaka 20 °C”, dodaju iz FHMZ-a.

Balkan se “prži”: Brinu zone niskog pritiska s Atlantik

Pročitajte i: Balkan se “prži”: Brinu zone niskog pritiska s Atlantik.

U obrazloženju se navodi da legende prikazuju stepen anomalija u odnosu na prosječnu temperaturu

Foto: Twitter

Za cijelu Bosnu i Hercegovinu i našu regiju, ali i šire, izdat je crveni meteoalarm. Klimatolog Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, objavio je mapu na kojoj se vidi kako se Balkan “prži” i da padaju novi rekordi temperatura.

– Brinu me zone niskog pritiska s Atlantika. Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad) – naveo je klimatolog.

Više saznajte OVDJE.

BONUS VIDEO:

(hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS