calendar

Ponedeljak 29. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“TRAŽIO MI JE GOLE FOTKE DA BI SE SAMOZADOVOLJAVAO! NIJE HTIO DA PLATI” Nova Janjuševa djevojka ŠOKIRALA: “Devito nije htio da skida fantomku ni dok smo…!” Banjalučanin pritvoren zbog obljube maloljetne kćerke SVI JURE NA HYPE TV POSLIJE RIJALITIJA: “ZNAJU GDJE TREBA DA IDU!” Finalistkinja otkriva zašto učesnici MASOVNO prelaze na Hype televiziju po završetku svake sezone (VIDEO) ŽIVOT SA DVIJE ŽENE Jana se naljutila zbog “nove” Sultanove prijateljice i napustila kuću: Elme dovodi svoju muzu? SLIJEDI NOVI HAOS (VIDEO) Đoković deklasirao Nadala! Najteži poraz Španca u karijeri na pariškoj šljaci HITNO OGLAŠAVANJE MENADŽERA ACE LUKASA! Saša Mirković otkrio sve o zdravstvenom stanju pjevača BLAM – ŠA NE VJERUJE SVOJIM OČIMA! ŠOK Poznat identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera: Policija se oglasila o utapanju na Manjači OVO JE NOVA JANJUŠEVA DJEVOJKA? Vrela plavuša osvojila njegovo srce Poznata glumica prvo bankrotirala, pa zaradila veliki novac na sajtu za odrasle STANISLAV LJUBOMORAN ZBOG MAJINOG NOVOG DEČKA: Nudi NOVU ŠANSU (FOTO) Osuđena majka jer je primorala kćerku da se uda za muža koji je ubio ANITA ZAVRŠILA U POLICIJI! Pravi joj pakao od života! Erotski horoskop otkriva najprljavije želje svakog znaka “PRESTANI UCJENJIVATI MOJE DIJETE!” Majka Anđele Šparavalo objavila skandalozne poruke Bojane Pavlović (FOTO) Jamala prevarila djevojka: Sve snimljeno (VIDEO)

Tri novosadska umetnička festivala nominovana za najbolje u Evropi!

Objavio: RHT
18/11/2022 9:15 PM

Doček, Vila i Zastave budućnosti su tri umetnička festivala, nastala u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koja su se našla među sedam festivala iz Srbije nominovanih za najbolje evropske festivale u 2022. godini, u dvanaestom izdanju European Festival Awards.

FOTO: V. Veličković

Tako je Novi Sad, nalik na škotski Edinburg prepoznatljiv po umetničkim festivalima, jedan od retkih gradova čiji su festivali, po prvi put nominovani za European Festival Awards, ponudili novu umetničku vrednost, ali i nove prakse organizacije, realizacije i održivosti takvih događaja, sada prepoznate i na evropskom nivou.

FOTO: V. Veličković

Zahvaljujući destogodišnjoj Strategiji kulturnog razvoja grada, prvoj takvoj usvojenoj u Srbiji, kroz projekat Evropska prestonica kulture, Novi Sad je nakon pandemije koronavirusa uspeo da razvije inovativne festivale uživo, koji se ne ističu samo po spajanju različitih vrsta umetnosti, već i po strateškom razvoju publike i sadržaja za najrazličitije posetioce, kao i po decentralizaciji kulture odnosno otkrivanju i aktiviranju potencijala različitih lokacija i prostora širom grada i u njegovoj okolini.

Foto: NSEPK Vladimir Veličković

Spajajući izvođačku sa vizuelnom umetnošću Doček je na evropskom nivou već prepoznat kao jedinstvena umetnička proslava dve Nove godine, čime je prošle godine zaslužio nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture. Festival Vila spojio je nezaboravan doživljaj u prirodi, u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, i žensko stvaralaštvo u najrazličitijim oblicima umetnosti posvetivši ga pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji. Zastave budućnosti oživele su Distrikt, obnovljeno industrijsko nasleđe na obali Dunava i udahnule mu energiju mladih, kroz savremeno stvaralaštvo.

Foto: NSEPK Marko Pudić

Na European Festival Awards, prvim nakon pandemije koronavirusa, Doček je nominovan u kategoriji Best Indoor Festival, Vila u kategoriji Best New Festival, dok za Zastave budućnosti publika nema mogućnost glasanja, jer taj je festival u posebnoj kategoriji, specijalno oformljenoj povodom 2022. godine kao Evropske godine mladih, gde odluku donosi isključivo žiri.

Foto: Vladimir Veličković

Pored ovih, još četiri srpska festivala ponovo ulaze u trku u kategorijama u kojima su sa ponosom bili i prethodnih godina — Exit u kategoriji Best Major Festival, Lovefest u kategoriji Best Medium Festival, Arsenal Fest za Best Small Festival, a No Sleep Festival u kategoriji Best Indoor Festival.

Glasanje je u toku na sajtu European Festival Awards: https://www.europeanfestivalawards.org/

Dvanaesto izdanje European Festival Awards biće održano 18. januara 2023. u De Oosterpoort, kulturnom centru u Groningenu, u Holandiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS