TAJNA LJEPOTE: Koje voće i povrće stimuliše proizvodnju kolagena
Kolagen je vrsta proteina u našem tijelu, a ključan je za zdravu kožu, zglobove i kosti.
Kako bi održali kožu mladom morate voditi računa o pravilnoj i uravnoteženoj ishrani. Kako nivo kolagena opada, koža gubi sposobnost zadržavanja vlage, što može uzrokovati pojavu finih linija i bora. Kolagen pomaže u održavanju hidriranosti kože, pa kad se nivo smanji, može postati suva i perutava.
Najukusniji način kako da poboljšate zalihe kolagena u svom organizmu jeste povećan unos hrane bogate kolagenom, a to su:
Papaja – bogata je enzimom papainom koji potiče proizvodnju kolagena
Špinat – visoke doze vitamina C potpomažu proizvodnju kolagena
Mrkva – usporava propadanje kolagena
Bademi – kao izvrstan izvor cinka i bakra pospješuju proizvodnju kolagena
Krastavci – ne samo da stimulišu proizvodnju kolagena već i pospješuju proces regeneracije ćelija
Bijeli luk – potpomaže proizvodnju kolagena te smanjuje pojavu hiperpigmentacija
Avokado – zahvaljujući vlaknima i vitaminu E usporava propadanje kolagena
Paradajz – zbog obilja C vitamina, potiče proizvodnju kolagena, dok likopen štiti kožu od slobodnih radikala.
BONUS VIDEO:
Hypebih.ba/Ljepotaizdravlje