
Iako mnogi vjeruju da je šećer najopasniji za zdravlje, postoji jedan ugljeni hidrat koji je još opasniji. Dr. Eric Berg, stručnjak za zdravlje, upozorio je na ozbiljnu opasnost maltodekstrina. Ovo jedinjenje može negativno utjecati na nivo šećera u krvi i smatra ga opasnijim od samog šećera.
Stručnjaci upozoravaju
Ketoza, stanje u kojem tijelo sagorijeva masti umjesto glukoze, ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući mršavljenje, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Također, poznato je da ketoza suzbija glad, povećava energiju i poboljšava zdravlje kože. Dr. Berg smatra da je važno izbjegavati maltodekstrin ako želite održati stabilan nivo šećera u krvi.
“Maltodekstrin je mnogo opasniji od običnog šećera”, rekao je dr. Berg. “Iako šećer ima glikemijski indeks oko 65, maltodekstrin je između 116 i 136, što znači da djeluje na nivo šećera u krvi mnogo snažnije i opasnije.”
Maltodekstrin je prisutan u mnogim dijetalnim proizvodima i često se koristi kao punioc u namirnicama koje se smatraju ‘bez šećera’, a zapravo sadrže visoke količine ovog ugljenog hidrata. To je polisaharid, vrsta ugljenog hidrata koji se pravi od nekoliko šećera i često se dobija iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke.
Iako tehnički nije šećer, maltodekstrin može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa. Također, ako se dobija iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što je problem za osobe osjetljive na gluten.
Hrana koja često sadrži maltodekstrin:
- Pekarski proizvodi (peciva, krekere, granola pločice)
- Žitarice i napici za doručak
- Gazirana bezalkoholna pića
- Bomboni i drugi slatkiši
- Mliječni proizvodi (npr. instant puding, gotova jela)
- Prelivi za salate
- Supe i smrznuta jela
- Zamjene za meso
- Sportska pića
- Tjestenina
Prekomjerna konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do povećanog unosa šećera, smanjenog unosa vlakana i previše prerađene hrane, što povećava rizik od visokog holesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2. Zbog visokog glikemijskog indeksa, maltodekstrin može izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi, što je opasno za zdravlje.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/A.H.