calendar

Subota 28. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
FILIP RELJIĆ EKSKLUZIVNO ZA HYPE! “Nina Đogani je uklonila tetovaže posvećene BIVŠEM!” (VIDEO) SOFIJA IZDALA TERZI NAREĐENJE Zahtjeva da ozvaniči njihovu vezu, on spreman na sve! Bračni par pokušao da proda bebu UROŠ DIVLJAČKI NASKOČIO NA GASTOZA, ON GA PATOSIRAO: Takmičari poskakali na noge, voditelj hitno prekinuo program! “Ne postoji riječ zahvalnosti što su tako brinuli o meni dok sam se oporavljao” Saša Mirković napravio pravo slavlje za svoje saradnike i najbolje doktore oftamologije “Klinike Svjetlost” Sjećate se Indire koja je otpjevala zarazni hit “Zmaj”: Iza sebe krije tešku priču Pjanić se družio s navijačima CSKA pred početak meča, a onda vodio i navijanje HAOS POSLIJE RASKIDA! Anita se odlučila za neočekivan potez! Evo šta je uslijedilo poslije rastanka s manekenom! KOSTA NA STOLU OSTAVIO PAPIR, ONO ŠTO JE BILO NA NJEMU ŠOKIRALO STRUČNJAKE: Evo o čemu mašta dječak-ubica, napravio kompletan plan! Elmedin želi da živi u Sarajevu, vrijeme je malo da promijenimo! Svađa Elmedinovih žena! Fatima, počela si da se foliraš! “Ivan i Jelena NISU RAZVEDENI!” Izabela Alijoski o AFERI sa Gastozom “Dobila sam poziv da uđem!” Marija Kulić otvoreno o Zoli i detaljima iz njihovo zajedničkog života! ONA JE BUDALA ŠTO GA POZNAJE! OVDJE JE SVA TAKTIKA RIJALITIJA OTKRIVENA? Karić: Želim vezu, ti Anđo samo odbijaj prvi mjesec Isprobajte genijalni način brzog sušenja odjeće u zatvorenom prostoru Pakao je iza nje: Spavala sam na podu, njegova mama me mučila! Pjesme sam morala zaboraviti! Uništio mi je život

Šta zapravo znači “Bajram šerif mubarek olsun”

Objavio: RHT
16/06/2024 10:00 AM

Šta zapravo znači

Jedan od dva najveća praznika kod muslimana Bajram obilježava se danas širom svijeta.

Šta zapravo znači/Foto: avaz.ba

Bajram se kod muslimana čestita riječima “Bajram šerif mubarek olsun”. To u prijevodu znači “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”.

Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Tokom bajramskih praznika muslimani se posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima.

Čitajte i Poruka reisul-uleme povodom Kurban-bajrama: Čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

“Bismillahirrahmanirrahim,

braćo i sestre, 9. je dan mjeseca Zul Hidžeta – Dan Arefata, temeljnog propisa hadža.

Po našim tradicijskim izvorima, to je najbolji dan u godini. Predaje nam govore da u tom danu Uzvišeni Allah oprosti najvećem broju ljudi i oslobodi ih džehenemske vatre.

Došao je, braćo i sestre, Bajram, dan žrtve, kada žrtvujemo naš kurban, dijelimo kurbansko meso rodbini, komšijama i prijateljima, i pronosimo radost. Provedimo ga veselog lica i otvorenog srca, s onima koje volimo, i posjetimo bolesne, siromašne i usamljene, i obradujmo ih nečim lijepim i njima dragim. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi.

S dovom se sjetimo i braće i sestara u Gazi, koje trpe veliku nepravdu i bol, i suočavaju se s nezamislivim patnjama.

Čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama, i ne činimo ništa što bi moglo narušiti njegov sjaj.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama. Posebne čestitke upućujem braći i sestrama u našem Sandžaku, Srbiji i Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Bajram šerif mubarek olsun!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS