Astronauti kineske svemirske stanice Tiangong priredili su prvi roštilj u svemiru, obilježavajući dolazak posade Shenzhou-21 i pripremu odlaska članova misije Shenzhou-20.

Novi hot-air oven roštilj, instaliran na stanici, omogućio je astronautima pripremu svježih jela u orbiti. Prva grupa je uživala u pilećim batacima, pečenim 28 minuta na 180 stepeni, dok je druga pripremila marinirani steak.
Prvi roštilj u svemiru!
Posade su se okupljale oko pećnice, dijeleći uzbuđenje i zadovoljstvo zbog ove neobične kulinarske avanture.
Prethodno su astronauti koristili samo pripremljene obroke, ali uvođenjem ove opreme poboljšava se njihova svakodnevna ishrana i iskustvo boravka u svemiru. Misija također predstavlja sedmi susret dviju različitih posada na kineskoj svemirskoj stanici.
“Ovo je zaista ukusno. Prvi bataci su gotovi, a slijedi priprema steaka”, rekao je komandant misije Shenzhou-20, Chen Dong, dok su astronauti dijelili obrok visoko iznad Zemlje.
(Klix.ba/Hypebih.ba/A.Hu.)