
Iako mnogi ljudi bacaju koru kivija, ona zapravo može poboljšati blagodati voća jer sadrži više hranjivih tvari, jača imunološki sistem te kontroliše nivo holesterola i krvnog pritiska.
Poboljšava holesterol i imunitet
Ovo voće posebno je dobro konzumirati zbog visokog sadržaja antioksidansa i vlakana. Postoji pet razloga zašto biste trebali jesti koru kivija.
Bogata antioksidansima
Kivi je bogat izvor antioksidansa, tvari koje štite stanice od oštećenja. Ti antioksidansi uključuju vitamin C i vitamin E, koji se nalaze u kori. Jedenjem kivija s korom povećat će unos ovih hranjivih tvari koje jačaju imunitet
Vitamin C pomaže tijelu da apsorbuje željezo, posebno nehemsko željezo,vrsta željeza koja se nalazi u biljkama. Jedenje kivija s korom, zajedno s biljnom hranom bogatom željezom, može biti posebno korisno za ljude sklone anemiji zbog nedostatka željeza, kada vaše tijelo nema dovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kisik u krv.
U studiji koja je uključivala ljude s niskim željezom, konzumiranje dva kivija uz žitarice za doručak obogaćene željezom svakodnevno tokom 16 sedmica značajno je poboljšalo nivo željeza. Do kraja ispitivanja, nivo željeza bila je unutar normalnog raspona.
Benefiti za krvni pritisak
Kivi sadrži kalij i u plodu i u kori. Kalij je esencijalni mineral koji pomaže u održavanju zdrave ravnoteže s natrijem, još jednim važnim nutrijentom koji je vašem tijelu potreban.
Ova ravnoteža je važna za kontrolu krvnog pritiska, budući da ga visoki nivoi natrija mogu povisiti. Magnezij, još jedan mineral koji se nalazi u kori kivija, pomaže u opuštanju krvnih žila i podržava zdrav protok krvi.
Podržava probavu
Dodatna vlakna u kori kivija mogu podržati dobru probavu i zdravija crijeva. Istraživanja pokazuju da jedenje kivija s korom može povećati unos vlakana za 50 posto.
Jedenje kivija, uključujući i koru, ima dvije laksativne prednosti. Prva je da potiče glatkiju i redovitiju stolicu. Druga korist nastaje kada vlakna iz kore dospiju u debelo crijevo, gdje ih zatim razgrađuju zdrave crijevne bakterije. To stvara tvari zvane kratkolančane masne kiseline (SCFA), koje pomažu u zaštiti debelog crijeva i mogu smanjiti rizik od kolorektalnog karcinoma i srodnih stanja.
Kivi, koji prirodno ne sadrži holesterol, sadrži topiva vlakna koja pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola i imunološke funkcije. Topiva vlakna, vrsta vlakana koja se otapaju u vodi, usporavaju probavu i mogu pomoći u kontroli holesterola i nivoa šećera u krvi.
Topiva vlakna također podržavaju zdravija crijeva, što može ojačati imunološki sistem i moguće vam pomoći da se brže oporavite kada ste bolesni.
BONUS VIDEO:
hypebih.ba/A.H.