calendar

Petak 26. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“REKAO MI JE DA GA ČEKAM U WC-U I DA BUDEM TIHA!” Janjuš pokušao da SAKRIJE od kamera, ali ONA je priznala SVE DA LI STE ZNALI? Značenja boja olimpijskih krugova i njihova simbolika Otvaranje Olimpijskih igara: Cerić i Pezer ponosno iznijeli zastave BiH “PRIZNAJEM, BILO MI JE TEŠKO” Melina priznala kako joj je bilo pred kraj braka sa Harisom i iznela šokantne detalje “STOJAN JE MOJA NAJVEĆA LJUBAV! Planirali smo djecu” Reperova bivša BLOKIRANA svuda, a sada otkrila SVE DETALJE odnosa “Išla sam mu pred kuću” Pinkova producentkinja ostaje iza rešetaka: Produžen pritvor Nini Kovačević koja je pijana pregazila djevojčicu “Svi telefonski POZIVI U RIJALITIJU SU NAMJEŠTENI!” Asmin o “lažnoj komšinici” i Staniji, a Lepog Miću PATOSIRAO! (VIDEO) Ako ste rođeni u ovom znaku, čeka vas LUDAČKA SREĆA: Evo ko će imati najviše para u avgustu TO JE TO OD PREDAHA, PONOVO SE PALE ALARMI: Paklene temperature se vraćaju, ovog dana biće najgore Velika pljačka u Sanskom Mostu potresla javnost: Kako je moguće imati 1,7 miliona KM u kešu Lukas podržao Draganu za njen koncert u Banjaluci! “Ona radi pošteno koncert i prodaje ulaznice, pustite me tih “besplatnih” koncerata drugih izvođača, jer to uvijek narod plati”! Šou u Banja Luci! Dragana Mirković pokidala sa prodajom karata! Ceca demantovala da nastupa, pa je zamijenila Karleuša! David Dragojević i Maja Marinković LUMPUJU u KAFANI TOKOM DANA?! Svi pričaju da su U VEZI, a evo kako se provode (VIDEO) SRAMOTA ME JE ŠTO JE ON OTAC MOG DJETETA! Aneli Ahmić žestoko izvrijeđala Asmina, ne želi više da šuti, nastaće opšti haos OVAKO MOŽETE KUPITI KARTU ZA SPEKTAKL ACE LUKASA u Sloveniji! “Stravično” će PORUŠITI SVE GRANICE! Hiljade vozila satima u kilometarskoj koloni kod Vlakova zbog prevrnutog kamiona

Pasoš BiH među najlošije rangiranim u svijetu: Ispred su i Nikaragva i Honduras

Objavio: RHT
26/07/2024 2:00 PM

Pasoš BiH među najlošije rangiranim u svijetu

Bosna i Hercegovina već deset godina stagnira na listi koja vrednuje pasoše po broju zemalja u koje se može putovati bez viza, a ove godine je dodatno pala za jedno mjesto, ostajući najniže rangirana država Balkana. Problemi sa izdavanjem ličnih dokumenata IZVOR: MONDO

Prema Henley Passport Indexu, BiH se trenutno nalazi na 43. mjestu, uz Albaniju, Gruziju i Moldaviju, ali iza Sjeverne Makedonije i Crne Gore, te znatno iza Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Građani BiH mogu bez viza putovati u 123 zemlje. Što je 17 manje od Srbije i 60 manje od Hrvatske i Slovenije, koje su među najjačim pasošima svijeta. Između BiH i vrha liste nalaze se zemlje poput Venecuele, Nikaragve i Hondurasa. Ali i Bugarska i Rumunija, čiji građani bez viza mogu putovati u 177 država.

Zemlje u koje građani BiH i dalje ne mogu bez viza uključuju Alžir, Bahrein, Azerbejdžan, kao i SAD, Veliku Britaniju, Japan, Australiju i Irsku. Zanimljivo, Srbija ima bezvizni režim s Azerbejdžanom, Egiptom i Kuvajtom, dok Hrvatska ima slične povlastice.

Pasoš BiH među najlošije rangiranim u svijetu

Najbolji rezultat BiH postigla je 2014. godine kada je bila na 42. mjestu. Od tada, nije zabilježen pozitivan pomak, već povratak unazad. Na vrhu liste najmoćnijih pasoša nalazi se Singapur Čiji građani mogu putovati bez viza u 195 zemalja. Slijede Japan, Njemačka, Francuska, Italija i Španija s 192 destinacije bez viza.

Južna Koreja, Švedska, Finska, Austrija, Irska, Luksemburg i Holandija imaju bezvizni režim sa 191 državom. Velika Britanija i SAD, koje su nekada bile na prvom mjestu, sada dijele četvrto mjesto sa 184 zemlje bez viza. Među top 10 nalaze se i Slovenija, Island, Letonija i Slovačka, dok Srbija drži 34. mjesto s 140 destinacija bez viza. Na dnu liste je Afganistan, čiji građani mogu putovati bez viza u samo 26 zemalja.

BONUS VIDEO:

mondo/hypebih.ba/A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS