calendar

Ponedeljak 30. Septembar, 2023

“PA KOLIKO SU OŠTETILI ZA SVE GODINE UNAZAD?” Saša Mirković se oglasio nakon što je sud presudio da su Ničić i njegova vlast oštetili budžet i građane za 350 miliona! (FOTO)

Objavio: RHT
30/09/2024 4:15 PM

Saša Mirković: PA KOLIKO SU OŠTETILI ZA SVE GODINE UNAZAD?

Foto:zajecaronline/ATAimages/ilistracija

Ustavni sud na sjednici održanoj u petak utvrdio je da odredbe člana 2. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o subvencionisanju gradskog i prigradskog linijskog prijevoza putnika na teritoriji grada Zaječara („Službeni list grada Zaječara“, broj 23/22), nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom! Boško Ničić i njegova vlast donijeli neustavnu i nezakonitu odluku! Gradonačelnik Zaječara i njegova vlast oštetili su budžet i građane za preko 350 miliona dinara!

Saša Mirković: PA KOLIKO SU OŠTETILI ZA SVE GODINE UNAZAD?

Naime, ovim povodom oglasio se Saša Mirković, direktor i vlasnik Hype produkcije i televizije, na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Foto: Printscreen/Instagram/sasa_mirkovic_official

– Ovo se samo odnosi na 2022. godinu! Pa koliko su oštetili za sve godine unazad? Odmah privesti poznaniju prava! Lopovi ostaju lopovi! – napisao je Saša Mirković na svojoj objavi!

Podsjetimo, sporna odluka usvojena je na 11. sjednici Skupštine, 22. juna 2022. godine.

U članu 1 ove odluke, određeno je 14 kategorija građana za koje će gradski prijevoz “na papiru” biti besplatan.

Kategorije za koje grad stoprocentno subvencioniše gradski prevoz su:

  1. djeca i njihovi pratioci radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra;
  2. učenici osnovnih i srednjih škola na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sjedišta škole;
  3. djeca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovi pratioci bez obzira na udaljenost mjesta stanovanja od škole;
  4. ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 50-100% invaliditeta;
  5. civilni invalidi rata sa 50-100% tjelesnog oštećenja;
  6. slijepa lica i njihov pratilac kada je u prisustvu slijepog lica;
  7. invalidna lica koja primaju stalni dodatak za tuđu njegu i pomoć;
  8. lica oboljela od cerebralne paralize, dječije paralize i plegije kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu njegu i pomoć (invalidno lice) i njihov pratilac kada je u prisustvu invalidnog lica;
  9. lica oboljela od mišićne distrofije kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu njegu i pomoć (invalidno lice) i njihov pratilac kada je u prisustvu invalidnog lica;
  10. lica oboljela od multiple skleroze kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć (invalidno lice) i njihov pratilac kada je u prisustvu invalidnog lica;
  11. lica oboljela od hemofilije kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje;
  12. lica sa umjerenom, teškom i dubokom duševnom zaostalošću i lica oboljela od poremećaja razvoja pod uslovom da su trajno nesposobni za rad i privređivanje;
  13. lica u sistemu socijalne zaštite i
  14. penzioneri, kao i lica starija od 65 godina.

Kako se iz priloženog može zaključiti, ovim katerogrijama nisu obuhvaćena zaposlena lica koja rade u ustanovama i preduzećima koje se finasiraju iz budžeta grada Zaječara.

Član 2 ove odluke, koji je proglašen neustavnim i nezakonitim od strane Ustavnog suda glasi ovako:

“Licima koja nisu obuhvaćena prethodnim članom ove Odluke prijevozna karta će se naplaćivati u iznosu od 15,00 dinara za relacije definisane čl. 19. stav 1. tač. 1) Ugovora o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti linijskog gradskog i prigradskog prijevoza putnika na teritoriji grada Zaječara, II br. 344-30/2019 od 28.02.2019. godine (relacije od 0 do 5 km), dok će se za relacije definisane tačkama 2-7. istog člana i stava citiranog Ugovora (relacije od 6 do 50 km) prijevozne karte naplaćivati u iznosu od 20,00 dinara. Iznosi iz prethodnog stava primjenjivaće se i prilikom obračunavanja naknade troškova za prevoz radi dolaska i odlaska sa posla zaposlenih lica, koja se isplaćuje na teret budžeta grada Zaječara“, stoji u spornom članu odluke.

Još tada je na skupštinskoj sjednici ukazivano da se ova Odluka usvaja samo iz jednog razloga. A to je da bi se smanjio iznos koji se zaposlenima isplaćuje na račun prijevoza od strane grada.

Šta ova odluka Ustavnog suda znači za građane Zaječara?

Prvo, ako bilo ko odluči da tuži Grad Zaječar, troškove će snositi sam grad – odnosno, pogađate, poreski obveznici!

Svi sudski troškovi pašće na račun grada, ali postoji i još jedna otežavajuća okolnost.

Grad Zaječar još od početka 2024. godine nema javnog pravobranioca. Što znači da u tužbama protiv grada mi već skoro devet punih meseci nemamo pravnog zastupnika. Zbog toga, dolazi do odlaganja procesa, a sva ta odlaganja, ponovo, plaćaju upravo Zaječarci!

Već enormni troškovi koji se ovako nagomilavaju, sada samo mogu postati još veći. I dok gradska vlast predvođena Boškom Ničićem kupuje preskupe službene automobile kojima se funkcioneri vozikaju i van radnog vremena, Zaječarci plaćaju penale zbog njihove bahatosti i nemara.

Strogo je zabranjeno preuzimanje teksta u cijelosti ili njegovih dijelova bez navođenja i linkovanja izvora Hypetv.rs.

BONUS VIDEO:

(hypetv.rs/hypebih.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS