calendar

Sreda 31. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
BOLNA ISPOVIJEST LUISOVE UDOVICE: “Jutros sam krenula na groblje i vidjela ćelavog čovjeka, naježila sam jer ….” Zgodni francuski skakač koji se takmiči na OI bacio dame u trans City Hype! Rimski i Corona progovorili o sukobu sa Tanjom Savić! “Nije na nama da se prvi javimo” Evo kada Lana Pudar pliva za veliko finale Olimpijskih igara i gdje možete gledati utrku OVO JE DADILJA NOVAKOVE DJECE! Ima posebne uslove, ali jedna stvar joj je zabranjena do kraja života! (FOTO) ISPLIVALA SKANDALOZNA FOTKA MAJE MARINKOVIĆ IZ BUJANOVCA?! Starleta u halterima za šankom, evo kako je tada izgledala! (FOTO) Djevojčica iz Zenice se samovoljno javila policiji nakon nestanka: Dobro sam, udala sam se i nalazim se u Visokom Elmedin puca od bijesa! Memo je iskoristio moju dobrotu, glavu ću mu u zemlju uvaliti POLICIJA NA NOGAMA: U bh. gradu nestala 16-godišnja Ena, porodica moli za pomoć JAŠKO VARAO ANELI!? RIJALITI UČESNICA BIJESNA ŠTO JE OSTAO SA ANELI, A NE SA NJOM! Nije mogla više da šuti, sve je priznala pomenula i bebu! ASMIN SE OGLASIO NAKON PRIJETNJI: Da se bojim miševa, nosio bih mačku u džepu Astrološke prognoze za avgust sa retro Merkurom NEVJERNA JELENA OTIŠLA U ZABORAV! Ivan pokazao novu djevojku?! Zašto olimpijci žive duže od većine ljudi MAJA PONOVO IDE NA REMONT!? Ima novu ideju Trebinjci u nevjerici: Brutalno pretukli porodicu nakon svadbe! Nisu poštedjeli ni djecu

OVO SU NAJTRUSNIJA PODRUČJA U SRBIJI: Seizmolog otkriva gde mogu da se očekuju NAJJAČI POTRESI!

Objavio: RHT
15/02/2023 10:22 PM

Ana Mladenović, seizmolog, istakla je da nema razloga za paniku među ljudima, jer su potresi na teritoriji Srbije bili toliko blagi da nisu mogli da nanesu bilo kakvu štetu građanima. Kako je istakla, tlo se uznemirilo, potresi u okolini Srbije i samoj Srbiji samo su lančana reakcija na pomeranje tla u Turskoj i Siriji, ali nijedno od tih područja nije toliko trusno da može imati rušilačko dejstvo.

Foto: Pinterest

– Zemljotres u Rumuniji jeste lančana reakcija na potrese u Turskoj i Siriji, ali to ne mora da znači da će doći do potresa u svim seizmičkim područjima. Nije bilo ništa čudno da se javi u Rumuniji, očekivano je da se dogodi zemljotres magnitude 5,7 i to je bio neki maksimum koji može da se javi na tom području – kaže Mladenović.

– Možemo da očekujemo da će se neko od naših seizmičkih područja aktivirati, ali to što je u Rumuniji bio zemljotres ne menja ništa u Srbiji – kaže Ana Mladenović.

Na pitanje koja područja su inače najugroženija kada su zemljotresi u pitanju u našoj zemlji Mladenović kaže da su to Kopaonik, dolina zapadne Morave, dolina Velike Morave, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, naviše ka planini Rudnik, Valjevo, Lazarevo, Mionica i eventualno Svilajnac i Paraćin. Objašnjava da u Srbiji ne može da bude jačih zemljotresa od 6 stepeni po Rihterovoj skali zato što smo daleko od mesta gde se generiše tektonski napon.

– Kod nas ne može ništa specijalno veliko da se stvori – tvrdi Ana Mladenović.

Centralna Srbija najtrusnije područje

– Kopaonik je najtrusnije područje kod nas, zatim dolina Zapadne Morave – Kraljevo, Trstenik, Kruševac, planina Rudnik, okolina Valjeva, Svilajnac i Paraćin, znači sam centar Srbije. Trebalo bi da se u građevinskom smislu objekti više osiguravaju na Kopaoniku, ali da li to rade, ne znam – kaže Mladenović.

Ana Mladenović ističe i da, kada je u pitanju Beograd, sama teritorija prestonice nije trusna.

– Najbliža seizmička područja su Mionica, Lazarevac, Valjevo, to je na nekih stotinak kilometara od Beograda i tu može da se desi zemljotres otprilike ove magnitude kao što je bio u Rumuniji – kaže Mladenović.

Ona je navela i da neke veće štete od zemljotresa u tim područijima ne bi trebalo biti, osim da popadaju knjige sa polica i da se oštete zidovi koji nisu noseći.

– Kod nas zemljotres ne može biti mnogo jak i ne može imati takvo rušilačko dejstvo kao ovaj u Turskoj, gde je katastrofalno. Kod nas neće biti tako i nema razloga da napuštate objekat. Ako krenete napolje, možete se naći na stepeništu koje je strukturano najlabilnije, pa je najbolje da stanete i sačekate da vidite šta se dešava i ako je baš veliko ljuljanje, da izađete – istakla je Mladenović.

Izvor: kurir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS