calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Tužna životna priča junaka Eura: Živio na ulici i bio gladan JELENA PREVARILA IVANA MARINKOVIĆA?! Bila intimna sa cimerom, razvod u najavi! JOŠ JEDNA ŽURKA ZA PAMĆENJE! Aca Lukas dokazao zašto je kralj svog zanata! Bit će izdvojeno gotovo 100.000 KM: Grad Sarajevo nabavlja Ćiru od pedofila?! “NJEGOVU KUĆU ČUVA POLICIJA! Od koga? Od nas?” Mještanin Dubone o jezivim detaljima MASAKRA u kojem je izgubio BRATA “Roditeljima nisu dali da priđu svojoj djeci koja su nepomično ležala svuda po ulici” (VIDEO) EVO KOJI JE PJEVAČ PRODAO NAJVIŠE ULAZNICA U HRVATSKOJ! Aca Lukas na petom mjestu samo zbog ovoga, a klubove puni! Vremenska prognoza za danas: Planirajte izlet i kupanje ANĐELA JOVANOVIĆ POKAZALA TRUDNIČKI STOMAK! Glumica blista, oduševila pratioce izgledom, evo kako izgleda u kupaćem kostimu! (VIDEO) Tragičan epilog potrage: Tijelo ženske osobe koja je nestala nakon sudara broda i čamca izvučeno iz Save DNEVNI HOROSKOP ZA 6. JULI 2024: Rakovi u gužvi, Blizance očekuje iznenadan obrt “TRUDILI SU SE DA ME MALTRETIRAJU” Gastoz iznio šokantne detalje pakla kroz koji je prošao u pritvoru, evo šta su mu sve radili Francuska nakon uspavanke, pa penal-drame ide na megdan Španiji u polufinalu SLOBA RADANOVIĆ ZAVRŠIO NA INFUZIJI! Odmah se oglasila njegova supruga, otkrila u kakvom je stanju sada RASKRINKANO PRAVO LICE MIONE JOVANOVIĆ! Ovu fotku bi spalila da može, konačno isplivalo sve! Nada Obrić šokirala javnost prizanjem: Svi moji bivši muževi su bili nevjerni! Crna rupa u Pacifiku pokrenula teorije zavjere: Mjesto koje sije smrt

OVO DEJAN DRAGOJEVIĆ MORA DA ISPOŠTUJE TOKOM RAMAZANSKOG POSTA: Sme da jede samo noću, a ovo je zabranjeno!

Objavio: RHT
30/03/2023 12:00 PM

Prvi muški pobednik “Zadruge”, Dejan Dragojević, nakon perioda ćutnje na spekulacije o tome da je promenio veru, priznao je da je pre četiri godine prešao u Islam, te je tako pokrenuo lavinu komentara.

Naime, Dejan se trenutno nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji, gde je otišao na hodočašće. S obzirom na to da je 22.matra počeo Ramazan, svaki punoletni musliman po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk u Meku.

Foto: Printscreen YouTube

Kako se pokrenula lavina komentara oko toga zbog čega je ćutao, kao i šta svaki pripadnik islama treba da poštuje tokom Ramazana, mnoge je zanimalo čega će sada Dragojević morati da se pridržava.

Ramazan je mesec koji je postojao i u kalendarima drevnih Arapa. Sam naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske reči „ar-ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani veruju da se 610. godine nove ere, anđeo Gabrijel ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kuran, svetu knjigu islama. Veruje se da se čuvena „Noć otkrića” dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kurana.

Kuran se sastoji od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane direktne reči boga – Alaha. Hadisi su misli i poruke proroka Muhameda koji zajedno sa rečima od boga čine religijske tekstove islama.

Zabranjeno ratovanje i strastveni pogledi

Foto: M.M./ATAImages

Tokom ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od vernika se očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela.

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

BONUS VIDEO:

hypebih.ba / kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS