calendar

Subota 6. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
Nurkić napravio fotografiju ispod Starog mosta u Mostaru: Na istoj lokaciji se nalazio i kao dječak POJAVILA SE PRIVATNA FOTKA INDI I ZORANA MARJANOVIĆA! Pjevačica prvi put pokazala kako uživa pored njega ALEKSANDRA NIKOLIĆ VEČERAS ULAZI U RIJALITI! Šok pred sami kraj, ovo niko nije očekivao, potvrđeno! ŠOK! Poslije raskida Baka Prase na moru sa drugarima i gomilom djevojaka, vrela akcija na kolima! (FOTO) SLAVICA SKVAJER EKSKLUZIVNO U “SADA I OVDE” Trener i edukator za NLP i lični razvoj otkriva kako da prevaziđemo samoograničenja! DANIJELA DIMITROVSKA SE SKINULA SA DEČKOM! Jevrem pokazao isklesane trbušnjake, manekenka u vrelom izdanju! Sofia Vergara iza sebe ima dva razvoda, sada je našla sreću: Ovo su sve njene ljubavi Veliki ulov carinika na prelazu Stara Gradiška: I oni ostali u šoku STRAVIČNO! Kćerka (20) holivudskog glumca pronađena mrtva u stanu RAZVODE SE JELENA I IVAN MARINKOVIĆ?! Ona uhvaćena u prevari sa ovim učesnikom, SKANDAL PRED KRAJ RIJALITIJA! LUNA ĐOGANI POTVRDILA SRETNE VIJESTI! Ovo su svi čekali, sve objavljeno javno: Poslije toliko godina, opet… PORODILA SE TAMARA DRAGIČEVIĆ Glumica na svijet donijela sina, ovo su detalji ”SVE JE TO DOGOVOR” ŠOKANTNO! Marija Kulić RASKRINKALA TAJNI PLAN Ivana i Jelene: “To su smislili da zarade pare” ŠOK NAD ŠOKOVIMA! Nećete vjerovati KOLIKO novca je Iva Grgurić pukla na estetske operacije da bi promijenila LIČNI OPIS (VIDEO) MILE KITIĆ IMAO INTIMNE ODNOSE ZA PARE Pjevač sve priznao: Za noć mi je platila 7.000 eura Imitirao i provocirao Novaka, pa dobio životnu lekciju: Razbjesnio Đokovića, zato sad šuti kao zaliven!

OVAKO SAD IZGLEDA BANOVIĆ STRAHINJA: On je Afrikanac, migrant i živi u Krnjači – Film inspirisan srpskom epskom pesmom

Objavio: RHT
09/10/2022 5:25 AM

Nagrađivani film “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića počeće da se prikazuje u bioskopima u Srbiji 13. oktobra.

Foto: Screenshot Youtube

Stefan Arsenijević je rekao da je veoma uzbuđen i srećan što će domaća publika konačno moći da vidi film u bioskopima širom zemlje.

“Do sada je film prikazivan na festivalima, a sada ga očekuje susret s najširom publikom, kojoj je i namenjen, a meni je, naravno, posebno važna domaća publika, jer ona ovaj film može da razume mnogo bolje i dublje nego publika u svetu”, kazao je Arsenijević.

Film se trenutno nalazi i u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Mađarskoj, a u oktobru će biti prikazan na festivalima u Južnoj Koreji, Poljskoj, Bosni, Južnoj Africi, Lesotu i Esvatiniju.  

Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana epskom pesmom “Banović Strahinja”, smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize.

Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja.

Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. 

Ababuo nestaje bez objašnjenja, a u potrazi za njom, Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih – iz ljubavi.

Film je svetsku premijeru imao na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu – Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

“Strahinja Banović” je do sada učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade.

Evropska filmska akademija uvrstila je taj film u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz našeg regiona u konkurenciji za ovogodišnjeg “Evropskog Oskara”.

Izvor: 021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS