calendar

Nedelja 7. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
LUNA ĐOGANI LIJE SUZE ZBOG KĆERKE! Miljkovići otišli na odmor, evo gdje se nalaze! ALEKSANDRA I CAR ZAUVIJEK STAVILI TAČKU! Nikolićeva otkrila sve o njegovom pomirenju sa bivšom, pa rekla da bi mogla da im kumuje! Poznat identitet žene koja je poginula u stravičnoj nesreći u Tuzli Duge kolone na izlazu iz BiH na nekoliko graničnih prijelaza “LJUBOMORNA SAM! Moj muž je SAMO MOJ!” Veliki intervju Nadice Ademov! Pjevačica otkrila šta se dogodi kada ona “uđe u flašu” DNEVNI HOROSKOP ZA 7. JULI: Vage čekaju srećne “slučajnosti”, Vodolije rizikuju zbog emocija… “ON JE MAJIN FAN, JEDAN OBIČAN STARLETAN” Taki Marinković žestoko udario na Stanislava, objelodanio strašne stvari “NAS DVOJE VIŠE NE FUNKCIONIŠEMO” Aleksandra Nikolić nikad iskrenije o Filipu, ne može da šuti! Nizozemska nakon preokreta pobijedila Tursku i zakazala evropski klasik u polufinalu ANELI UGLEDALA ASMINA I KĆERKU, SLOMILA SE NA KOMADE: Ne može da dođe sebi, pokajala se zbog svega! STANISLAV U SUZAMA! U rijalitiju se pojavila njegova kćerka, Krofak se potpuno slomio! (FOTO) Nurkić napravio fotografiju ispod Starog mosta u Mostaru: Na istoj lokaciji se nalazio i kao dječak POJAVILA SE PRIVATNA FOTKA INDI I ZORANA MARJANOVIĆA! Pjevačica prvi put pokazala kako uživa pored njega ALEKSANDRA NIKOLIĆ VEČERAS ULAZI U RIJALITI! Šok pred sami kraj, ovo niko nije očekivao, potvrđeno! ŠOK! Poslije raskida Baka Prase na moru sa drugarima i gomilom djevojaka, vrela akcija na kolima! (FOTO) SLAVICA SKVAJER EKSKLUZIVNO U “SADA I OVDE” Trener i edukator za NLP i lični razvoj otkriva kako da prevaziđemo samoograničenja!

OVAJ NAPITAK SU SRPSKE PRABAKE KORISTILE ZA RAZNE BOLESTI

Objavio: RHT
07/11/2022 6:48 PM

Surutka je napitak obogaćen vitaminima i mineralima, veruje se da ima višestruku primenu u zdravlju.

Foto: Screenshot Youtube

Surutka je bogata hranljivim materijama, a koliko je zdrava znale su i naše bake koje su je koristile kao lek za mnoge bolesti. Puna je ugljenih hidrata, minerala i vitamina.

Ovaj nus proizvod nastaje pri proizvodnji sira i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su bitni za mozak.

Surutku je dobro piti svaki dan jer se veruje da je:

  1. Najbolji je prirodni lek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza, veruje se da nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam oprema aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Ukoliko želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite jeste da posegnete za čašom surutke.

  1. Pomaže kod mršavljenja

Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim stvarima, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osećaj gladi.

  1. Rešava problem zatvora

Surutka će brzinski podstaći probavu i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar sirutke dnevno) jer može da izazve proliv. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

  1. Smanjuje stres i osećaj umora

Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

  1. Reguliše povišene masnoće u krvi

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspevaju da kontrolišu lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja.

  1. Snižava krvni pritisak

Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju vaskularnog sistema jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni pritisak, te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

izvor: (stil.kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS